Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Mogu li indeksi ovaj tjedan do novih rekorda?

''Nije da ne postoji mogućnost korekcije, no ulagači trenutačno ne vide što bi moglo narušiti rastući trend, pa očekuju mirnije trgovanje.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu se i ovoga tjedna očekuje mirno trgovanje, a mogući su i novi rekordi S&P 500 i Dow Jones indeksa jer, premda nema značajnijih vijesti koje bi osjetnije potaknule tržište, nema ni onih koje bi ga srušile.

S&P 500 prošloga je tjedna skočio 1,2 posto, na rekordnih 1.900 bodova, dok je Dow Jones ojačao 0,7 posto, na 16.606 bodova, a Nasdaq indeks 2,3 posto, na 4.185 bodova.


Prošloga je petka VIX indeks Čikaške burze opcija, poznat i kao 'indeks straha', skliznuo na samo 11,36 bodova, najnižu razinu od ožujka 2013. godine. To znači da ulagači manje osiguravaju svoje portfelje jer ne vide rizike od pada cijena dionica.

Kako se bliže tradicionalno sporiji ljetni mjeseci, kada se manje trguje, i kako na vidiku nema naznaka poremećaja koji bi mogli uznemiriti ulagače, VIX indeks mogao bi pasti čak i niže.

„Nije da ne postoji mogućnost korekcije, no ulagači trenutačno ne vide što bi moglo narušiti rastući trend, pa očekuju mirnije trgovanje“, kaže Andrew Wilkinson, analitičar u tvrtki Interactive Brokers.

Niska razina VIX indeksa posljedica je također i sporijeg rasta cijena dionica nego proteklih godina.

„Jedan od razloga zašto je VIX tako nisko jest taj što ove godine cijene dionica i nisu tako snažno porasle“, kaže J.J. Kinahan, direktor u tvrtki TD Ameritrade.

Od početka godine S&P 500 indeks u plusu je samo 2,8 posto.

Rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje uvjerenju ulagača da američka središnja banka još dulje vrijeme neće povećati ključne kamatne stope. Fed je ranije najavio da će programe kupnje obveznica, kojima već godinama podržava rast gospodarstva, ukinuti do kraja ove godine, a potom početi povećavati kamate, ako se gospodarski oporavak nastavi po željenim stopama. No, i dalje nije jasno kada bi to moglo biti – u prvoj ili drugoj polovici iduće godine.

U lipnju se, pak, očekuje daljnje labavljenje monetarne politike Europske središnje banke da bi potaknula rast gospodarstva eurozone i suzbila rizik od deflacije.

Premda ni gospodarski podaci, ni poslovni rezultati kompanija nisu impresivni, dio analitičara očekuje nastavak rasta cijena dionica. Neki, pak, pozivaju na oprez.

„Što je VIX indeks niži, to je tržište precijenjeno, a time i ranjivije na moguće korekcije“, kaže Donald Selkin, strateg u tvrtki National Securities.

Na Wall Streetu će ovoga tjedna trgovanje početi u utorak jer se u ponedjeljak zbog obilježavanja Dana sjećanja ne radi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dow jones, wall street, s&p 500