Hrvatska

JE LI LINIĆ PROGOVORIO: Zoran Milanović: ''Nemam saznanja'' o kreditu HBOR-a koji je dobila moja bivša šogorica

''Slavko nam je rekao da nema nikakve veze s tom pričom."

Piše: PolitikaPlus

Večernji list u današnjem izdanju >> piše da je tvrtka nekadašnje šogorice premijera Milanovića krajem veljače 2012. godine dobila od HBOR-a 250.000 eura kredita za gradnju samoposlužne autopraonice, a glasnogovornik Vlade rekao je da premijer nema saznanja o informacijama koje se navode u tekstu tih novina.

Krešimir Milanović, premijerov brat, Kaže da s Ivanom Milanović ne živi već tri godine.

"Predsjednik Vlade Zoran Milanović nema saznanja o informacijama koje se navode u tekstu Večernjeg lista", kazao je sinoć Hini glasnogovornik Vlade Nikola Jelić.

Večernji list u tekstu po naslovom "Afera Šogorica: Tvrtka u suvlasništvu Ivane Milanović od HBOR-a dobila 1,9 milijuna kredita" navodi da je Ivana Milanović izašla iz vlasništva tvrtke Miglu dva mjeseca nakon dobivanja kredita, tj. da je 26. travnja 2012. izbrisana iz sudskog registra kao jedna od osnivačica te formalna vlasnica te tvrtka ostaje Vesna Gluhak.

Krešimir Milanović, premijerov brat u izjavi za taj list kategorički tvrdi da on nema veze s tim kreditom bivše supruge. Kaže da s Ivanom ne živi već tri godine. Ivana Milanović je Miglu osnovala s prijateljicom Vesnom kako bi pokrenule neki drugi biznis, a ne autopraonicu, rekao je i dodao da su se one tada razišle. Niječe da je on u biti bio pravi suvlasnik te tvrtke sa suprugom Vesne Gluhak i ističe da nema nikakve veze ni s tvrtkom Miglu ni s kreditom.


No, u trenutku kad je ona dobila kredit od HBOR-a, oni su bili u braku.

Večernji list je u Banske dvore poslao 5 pitanja >>, na koja je stigao isti odgovor - da nemaju takvih saznanja:

1. Znate li da je tvrtka vašeg brata Krešimira Milanovića Miglu Autopraone 2012. putem Centar banke dobila kredit HBOR-a (formalna suvlasnica te tvrtke tada je bila Ivana Milanović, supruga Vašeg brata)?

2. Ako znate za tu informaciju, kako ste do nje došli? Je li vam brat rekao da je njegova tvrtka aplicirala za taj kredit i da ga je na kraju i dobila? Što ste mu na to rekli ili što ste poduzeli vezano za to?

3. Smatrate li da je i kredit koji je od HBOR-a dobila tvrtka Miglu Autopraone u sivoj zoni, kako ste to govorili za kredit koji je dobila tvrtka bivšeg pomoćnika ministra financija Branka Šegona?

4. Ako dosad niste znali za spomenuti kredit svojeg brata, kako gledate na taj slučaj sive zone?

5. Šegona ste zbog sive zone u kojoj, kako ste tada rekli, SDP-u nije mjesto, smijenili. Koji će biti vaš potez u ovom slučaju? Hoćete li podnijeti ostavku?


"Slavko nam je rekao da nema nikakve veze s tom pričom i da se ne namjerava skrivati iza anonimnih izvora te da sve što ima reći o tome govori javno"

Sve u svemu, mnogo dima, ali se zasad od njega ne vidi vatra. Nema dokaza koji jasno povezuju premijera s nečim nezakonitim. Nema čak dokaza ni da je nešto nezakonito u ovom slučaju doista počinjeno. No, premijer je sam postavio kriterije svojim postupkom u slučaju Šegon. Prema tim kriterijima, već postoji dovoljno osnove da bi se na nekoga ukazalo prstom. Možda i na njega osobno.

"Ako obitelj posluje s nekom firmom koja je u vlasništvu države – javi se unaprijed Povjerenstvu za sukob interesa. Ja i moji suradnici se ne želimo kasnije baviti tjednima s problemima za koje ne znamo, a koji nas politički opterećuju i koji su u stvari u sivoj zoni. Koji možda uopće nisu kažnjivi, ali za mene predstavljaju problem," rekaoi je svojedobno sam Zoran Milanović.

Mnogima je prva reakcija kad su čuli za novu aferu bila: Slavko je progovorio. No, smijenjeni ministar financija, koji je najavio svoj obračun s premijerom, tvrdi da ne stoji iza toga i da sam nema nikakvih saznanja o tome kreditu, izvještava Novi list >>.

Točno u podne u Rijeci Slavko Linić će održati konferenciju za medije, no, o ovoj aferi navodno nema namjeru govoriti.

"Slavko nam je rekao da nema nikakve veze s tom pričom i da se ne namjerava skrivati iza anonimnih izvora te da sve što ima reći o tome govori javno", kazao je izvor blizak Liniću, kako prenosi Novi list.

– Milanović me optužuje da sam kriminalac, uzeo je u svoje ruke policiju i obavještajne službe, oni već tri mjeseca prate mene i moje prijatelje, ne bi li mi nešto pronašli. Još nisu, a niti neće, jer ništa nisam kriv. Kriminalac je u biti Milanović. On pogoduje članovima svoje obitelji i svojim prijateljima. Međutim, njegovi su poslovi nailazili na blokadu u Ministarstvu financija, ja to nisam dopuštao i zato sam smijenjen, navodno je kazao Slavko Linić stranačkim kolegama na sjednicima Županijskog odbora SDP-a Primorsko-goranske županije, dodajući kako će sve ono što će reći vjerojatno značiti pad Vlade i prijevremene izbore, ali da njega to jednostavno više nije briga.

- Prvi put mi je u životu moje ime ispred SDP-a. Drugo me ne zanima, kazao je navodno Linić. Prema navodima Novog lista, odmah po završetku Linićeve konferencije za medije 'Milanovićevi riječki ljudi' sazvat će svoju konferenciju, na kojoj će reći svoju istinu. Odnosno svoje viđenje istine.

.......

 

.......

 DO KREDITA BEZ PRAVOG POKRIĆA?


Miglu Autopraone
, tvrtka šogorice premijera Zorana Milanovića, Ivane Milanović, dobila je svega dva mjeseca nakon dolaska Kukuriku koalicije na vlast kredit od HBOR-a za otvaranje autopraonice, navodi Večernji list, koji kaže da je kredit plasiran preko Centar banke, koja je tada bila u suvlasništvu SDP-u bliskog poduzetnika Dragutina Biondića. List tvrdi da su uvjeti kredita vrlo povoljni - kamata 4,4 posto, poček godinu dana i rok otplate sedam godina i devet mjeseci.

Supružnici Vesna i Ivica Gluhak kao osiguranje založili su stan od 123,4 četvorna metra u Štoosovoj ulici u Zagrebu, dali bjanko mjenice i zadužnice. Tvrtka je izgradila autopraonicu (u blizini naselja Sopnica - Sesvete) te, navodi list, kredit se uredno otplaćuje.

Ivica Gluhak tvrdi da je kredit dobiven legalno, da s tim politika nema nikakve veze, i ističe da Krešimir Milanović s Migluom nema veze te da je Ivana Milanović iz tvrtke izašla i prije nego je kredit dodijeljen. Kaže i da je iz suvlasništva tvrtke izašla i prije travnja 2012., a da je to službeno provedeno u travnju te godine.

Novac je od HBOR-a dobiven iz programa za mikro, male i srednje poduzetnike preko Centar banke s kojom je država sklopila ugovor za plasman kredita poduzetnicima. Budući da je u međuvremenu Centar banka otišla u stečaj, kredit Miglua preuzeo je HBOR i on se sada vodi kao izravni kredit te državne razvojne banke.


 

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nikola jelić, hbor, ivana milanović, miglu, krešimir milanović, zoran milanović