A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/HBOR-%20SLIKA%20-IB1.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Anton Kovačev: Pritisaka na HBOR ima, ali mi im uspješno odolijevamo | Politika+
Mojbiz

POSLOVANJE: Anton Kovačev: Pritisaka na HBOR ima, ali mi im uspješno odolijevamo

'Tko je kome rođak, tko je s kim povezan, mi ne vodimo računa, iako sve pritiske saslušamo.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
Naglasio je da HBOR lani ne bi uspio dobiti 650 milijuna eura kredita međunarodnih financijskih ustanova da je radio po političkim odlukama jer međunarodne financijske ustanove vrlo detaljno prate kako se troše njihovi krediti.

Predsjednik Uprave HBOR-a u odlasku Anton Kovačev potvrdio je danas da je "uvijek bilo i ima" političkih pritisaka na rad HBOR-a, ali i naglasio da im HBOR uspješno odolijeva te da je dodijelio zanemariv broj nenamjenski potrošenih kredita.

"Tko je kome rođak, tko je s kim povezan, mi ne vodimo računa, iako sve pritiske saslušamo", kazao je Kovačev podnoseći Saboru izvješće o radu HBOR-a u 2013. te dodao da nikad nikom nije spustio slušalicu, ali da se o kreditima nije odlučivalo na temelju pritisaka.

Naglasio je da HBOR lani ne bi uspio dobiti 650 milijuna eura kredita međunarodnih financijskih ustanova da je radio po političkim odlukama jer međunarodne financijske ustanove vrlo detaljno prate kako se troše njihovi krediti.

"Iskreno vam kažem, bilo je pogrešaka, ali su one zanemarive u ukupnom našem poslovanju. Ima li loših odluka, ima. Koja to banka na svijetu, bila ona privatna, komercijalna ili razvojna ili izvozna banka, nema loših odluka i loših procjena", kazao je Kovačev.

Naglasio je da je postotak nenamjenski potrošenih HBOR-ovih kredita zanemariv te da je na kraju 2013. bilo 5,2 posto dospjelih nenaplaćenih kredita.

Govoreći o kreditu koji je HBOR dodijelio šogorici premijera Milanovića za autopraonicu, Kovačev je objasnio da je HBOR dao suglasnost nakon što je iz izvješća poslovne banke utvrdio da se radi o kreditu koji se uklapa u kreditni program.

"To je potpuna istina", ustvrdio je Kovačev, ističući da HBOR-ovi krediti nisu darovnice, nego da se za njih daje zalog u privatnoj ili imovini trgovačkog društva.

Dodao je kako mu je žao što se HBOR u zadnjih pet mjeseci "našao u unakrsnoj vatri optužaba za pojedine kredite". Kovačev je time odgovorio na upozorenja oporbenih zastupnika da će unutarnji sukobi u SDP-u naštetiti HBOR-u.

Novinarima je nakon sjednice ponovio da je pritisaka na HBOR uvijek bilo i pojasnio što smatra pritiskom. "Ako ćete shvatiti kao pritisak kad vas netko nazove i kaže, čuj daj pogledaj taj i taj zahtjev da li se može odobriti. To ja prije svega shvaćam kao borbu za očuvanje radnih mjesta i što većeg broja poduzetnika, posebno u ovom vremenu krize", rekao je Kovačev.

Kazao je i kako od premijera Milanovića nikada nije doživio bilo kakav pritisak. "Ja premijera uopće nisam čuo ni u jednom slučaju, prema tome nikakvih takvih pritisaka nije bilo", ustvrdio je Kovačev.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

anton kovačev, hbor