Mojbiz

BONITET: Europski regulator ukorio S&P zbog netočne informacije o francuskom rejtingu

Simbolična kazna,, ali ovim je ESMA prvi put prakticirala svoje ovlasti kontrole agencija za rejting

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Europski regulator za financijska tržišta ESMA ukorio je u utorak agenciju za rejtinge Standard & Poor's (S&P) zbog objave netočne informacije o smanjenju rejtinga Francuske koja je dodatno potpirila strah ulagača u vrijeme dužničke krize u eurozoni .

Ta je objava u studenom 2011. osigurala europskim političarima municiju za tri seta zakona usmjerenih protiv agencija za dodjelu kreditnih rejtinga pa je regulativa u EU danas među najstrožimau svijetu.


Europska agencija za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) ocijenila je da je S&P slanjem elektronske poruke pretplatnicima u kojoj je stajalo "Francuska (Republika)(rejting baziran na javno dostupnim informacijama): SNIŽENJE" iako rejting nije bio snižen, prekršio europske propise.

ESMA je danas samo javno 'ukorio' Standard & Poor's i time prvi puta prakticirao svoje ovlasti kontrole agencija za rejting u vezi s poštivanjem zakona. Zadaću regulacije sektora u EU preuzeli su u srpnju 2011.

S&P spada među tri vodeće svjetske agencije za kreditne rejtinge, uz Moody's i Fitch.

Glasnogovornik S&P-a Martin Winn izrazio je zadovoljstvo zaključkom ESMA-e da greška nije napravljena namjerno niti je rezultat nemara.

"U to smo vrijeme javno priznali pogrešku, koja nije bila povezana s našim ocjenama ili analizama rejtinga. U međuvremenu smo postrožili kontrolu našeg sustava kako bismo spriječili ponavljanje takvih grešaka u budućnosti", rekao je Winn.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MARTIN WIMM, BONITET, REJTING, S&P, ESMA, Standard & Poor's