Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze oslabile: Ulagači baš i nisu uvjereni da su rekordne razine cijena opravdane

S nestrpljenjem se očekuje izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, kao i jučer na Wall Streetu, dok je tečaj eura pod pritiskom jer se očekuje dodatno labavljenje monetarne politike Europske središnje banke.

S nestrpljenjem se očekuje izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje obično znatno utječe na smjer tržišta. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u svibnju broj zaposlenih povećan za 218.000, nakon što je u travnju porastao za snažnih 288.000, najviše od siječnja 2012. godine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,4 i 1 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 0,3 posto.

Azijski su ulagači jutros oprezni jer su jučer cijene dionica na Wall Streetu skliznule s rekordnih razina.

Doduše, njihov pad nje bio značajniji, no mršav obujam trgovanja na američkim burzama posljednjih dana pokazuje da ulagači baš i nisu uvjereni da su rekordne razine cijena opravdane, s obzirom na gospodarske pokazatelje i anemične poslovne rezultate kompanija.

Stoga se s nestrpljenjem očekuje izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u svibnju broj zaposlenih povećan za 218.000, nakon što je u travnju porastao za snažnih 288.000, najviše od siječnja 2012. godine.

„To izvješće bit će značajan test koji će pokazati jesu li rast tečaja dolara i prinosa na američke obveznice održivi“, navode analitičari Barclays banke u bilješci klijentima.

Zasad tržišta čvrsto podržava uvjerenje ulagača da američka središnja banka neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike, dok bi je Europska središnja banka mogla dodatno olabaviti.

Očekuje se, naime, da će na sjednici u četvrtak čelnici ECB-a smanjiti ključne kamatne stope kako bi se potaknuo rast gospodarstva i suzbile prijetnje od deflacije.

Zbog toga se na valutnim tržištima eurom trguje vrlo oprezno. Jutros se njegov tečaj kreće oko 1,3610 dolara, nakon što je jučer skliznuo na 1,3585 dolara, najnižu razinu u tri i pol mjeseca.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura dosegnula je 139,70 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 139,20 jena.

I dolar je ojačao prema 'japancu', pa mu je cijena porasla s jučerašnjih 102,35 na 102,70 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

msvi, azijske burze, nikkei