Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske ulagače razočarali slabiji gospodarski pokazatelji iz Kine, euro pod pritiskom

Jutros je tečaj eura zaronio malo ispod 1,36 dolara, dok se jučer u ovo doba kretao oko 1,3610 dolara.

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/(Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, unatoč jučerašnjem rastu indeksa na Wall Streetu, jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji iz Kine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 0,8 posto.


MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 0,1 posto.

Jutros je tečaj eura zaronio malo ispod 1,36 dolara, dok se jučer u ovo doba kretao oko 1,3610 dolara.

Premda je jučer na Wall Streetu S&P 500 indeks blago porastao, dosegnuvši novu rekordnu razinu, na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale jer su ulagače razočarali anemični gospodarski pokazatelji iz Kine.

Prema izvješću HSBC banke, indeks uslužne aktivnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu skliznuo je u svibnju s 51,4 na 50,7 bodova.

Niz posljednjih podataka pokazuje da se kinesko gospodarstvo stabilizira, nakon usporavanja rasta na početku godine, no ti podaci nisu previše uvjerljivi, pa ulagači priželjkuju dodatne mjere vlasti za poticanje rasta.

Nadaju se i da će čelnici Europske središnje banke na današnjoj sjednici olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknuli rast gospodarstva eurozone i suzbili rizik od deflacije.

U anketi Reutersa analitičari očekuju da će ECB smanjiti ključnu kamatnu stopu s 0,25 na 0,10 posto, a na depozite banaka na računima ECB-a uvesti negativnu kamatu od 0,10 posto.

To bi banke, umjesto da plaćaju kamate na njihov novac koji preko noći drže na računima središnje banke, trebalo navesti da više kreditiraju kompanije, što bi trebalo potaknuti rast gospodarstva.

Zbog toga je na valutnim tržištima euro već danima pod pritiskom.

Jutros je njegov tečaj zaronio malo ispod 1,36 dolara, dok se jučer u ovo doba kretao oko 1,3610 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je s jučerašnjih 139,70 na 139,45 jena.

I dolar je oslabio prema 'japancu', pa mu je cijena pala na 102,55 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 102,70 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tečaj eura, euro, nikkei, msci, azijske burze