Tehnologija

SJEDNICA VLADE: Vlada donijela odluku: Od jeseni cestarina na autocesti Zagreb-Sisak

Podižu se tarife upravnih pristojbi za spise i radnje pred diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

FOTO: Arhiv
Piše: P/H

Vlada je danas donijela odluku o uvođenju naplate cestarine za autocestu A11 Zagreb - Sisak, te uredbu o podizanju tarifa upravnih pristojbi za spise i radnje pred diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Cestarina bi na dionici Buševec - Lekenik, koja bi prema planu trebala biti završena ove godine, za prvu kategoriju vozila trebala iznositi devet kuna.


Napomenuvši da dio autoceste koji kreće iz Zagreba, s Ranžirnog kolodvora, neće biti gotov na jesen kao dionica Buševec - Lekenik, premijer Zoran Milanović rekao je da je to zato što Grad Zagreb ne zna, ne može ili ne želi riješiti imovinsko-pravne odnose na trasi autoceste.

"Država će svoj dio posla obaviti, vidjet ćemo treba li raditi sve, kako bi građani mogli koristiti autocestu i voziti se njome do Siska iz centra Zagreba", rekao je premijer.

Također, Vlada je na današnjoj sjednici uredbom povisila tarife upravnih pristojbi za spise i radnje pred diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u inozemstvu.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić objasnila je da je to potrebno jer je Hrvatska preuzela obveze prema provedbi propisa Europske unije, ali i zbog činjenice da tarife nisu podizane od 1996. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREB-SISAK, VESNA PUSIĆ, CESTARINE