A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nogomet-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Prihodi klubova liga petice u sezoni 2012/13. - 9,8 milijardi eura | Politika+
Sport

RAST: Prihodi klubova liga petice u sezoni 2012/13. - 9,8 milijardi eura

Istodobno, kumulativni prihodi svih europskih klubova lani su rasli 2 posto te dosegli 19,9 milijardi eura.

Piše: PolitikaPlus/Hina
Po prihodima i dalje vodi engleska Premier liga sa 2,9 milijarde eura, što je rast od sedam posto u odnosu na prošlu sezonu, a više od 60 posto ostvarenog rasta generirala su dva kluba iz Manchestera i Liverpool. Prihod drugoplasirane Bundeslige bio je 928 milijuna eura niži od prihoda Premier lige.

Klubovi liga petice, engleske Premier lige, njemačke Bundeslige, španjolske Primere, talijanske Serie A i francuske Lige 1, ostvarili su u sezoni 2012/13. pet posto rasta, a njihovi su zajednički prihodi iznosili 9,8 milijardi eura.

Istodobno, kumulativni prihodi svih europskih klubova lani su rasli 2 posto te dosegli 19,9 milijardi eura.

"Već drugu sezonu za redom klubovi liga petice bilježe rekordan rast prihoda, a njihovi kumulativni prihodi su se u usporedbi sa sezonom 1996/97. učetverostručili", rekao je Dan Jones iz sektora za analizu sportskog poslovanja u tvrtki Deloitte koja se već 20 godina bavi analizom sportskog poslovanja. Jones je napomenuo da će, zahvaljujući novim ugovorima o pravima na TV prijenose utakmica, u dvije najveće lige zbirni prihodi u sezoni 2013/14. premašiti 11 milijardi eura.

Po prihodima i dalje vodi engleska Premier liga sa 2,9 milijarde eura, što je rast od sedam posto u odnosu na prošlu sezonu, a više od 60 posto ostvarenog rasta generirala su dva kluba iz Manchestera i Liverpool. Prihod drugoplasirane Bundeslige bio je 928 milijuna eura niži od prihoda Premier lige.

"Većina prihoda koje je ostvarila Premier liga dolazi iz komercijalnih izvora, ali Premier liga po zbirnim komercijalnim prihodima i dalje zaostaje za Bundesligom (55 milijuna eura u sezoni 2012/13.) Za sezonu 2013/14. predviđamo da će prva engleska liga preuzeti vodstvo u Europi u sve tri glavne kategorije prihoda. Prihod Premier lige u idućoj bi sezoni mogao doseći četiri milijarde eura, što je više nego što se predviđa za zbrojene prihode talijanske Serie A i španjolske Prime", navodi Jones.

Impresivan rast je ostvarila i Bundesliga, prema prihodima druga liga u Europi, zabilježivši više od dvije milijarde eura prihoda. Zbirno, prihodi lige su u odnosu na prethodnu sezonu rasli osam posto (146 milijuna eura), pri čemu su porastu najviše doprinijeli Bayern Munchen i Borussia Dortmund.

Sa 159 milijuna eura manje od Bundeslige, na trećoj se poziciji u Europi je španjolska Primera, čiji su prihodi u sezoni 2012/13. iznosili 1,9 milijardi eura, a dva najveća kluba lige, Real Madrid i Barcelona, rastu prihoda su doprinijela sa skromnih 6 milijuna eura. Rast je u najvećoj mjeri bio generiran novim i poboljšanim ugovorima o pravima na emitiranje za brojne klubove te boljim plasmanom španjolskih klubova u Ligi prvaka.

Ukupni prihod koji su ostvarili klubovi talijanske Serie A iznosili su 1,7 milijardu eura, pri čemu je liga u odnosu na prethodnu sezonu zabilježila šest posto rasta (97 milijuna eura). Ovom je rastu najviše doprinio Juventus, povratnik u Ligu prvaka. Talijanski su klubovi i dalje izrazito ovisni o prihodima od prava na emitiranje, koji su činili čak 59 posto prihoda koje je liga ostvarila u sezoni 2012./13., što je najviši udio u "ligama petice".

Francuska Liga 1 je zabilježila 14 posto rasta u odnosu na prethodnu sezonu, što je ujedno i najviši rast koji je zabilježila jedna europska liga. U sezoni 2012/13. klubovi su zbirno ostvarili 1,3 milijardu eura prihoda, kojem je u najvećoj mjeri doprinio Paris Saint-Germain. Ovo je ujedno jedini klub Lige 1 koji je zabilježio rast prihoda.

U sezoni 2012/13. klubovi liga petice pokazali su suzdržanost u izdacima za zarade pa je njihov rast apsorbirao svega 25 posto rasta ukupnih prihoda. U četiri od pet liga, u sezoni 2012/13. (u odnosu na prethodnu sezonu) odnos fonda zarada i prihoda ostao je nepromijenjen ili se poboljšao (Seria A 71 posto (74 posto); Primera 56 posto (59 posto); Bundesliga 51 posto (51 posto); francuska Prva liga 66 posto (74 posto), a jedini izuzetak je Premijer liga, u kojoj su troškovi zarada narasli osam posto i dosegli 2,1 milijarde eura). Uslijed navedenoga, odnos fonda zarada i prihoda dostigao je rekordnih 71 posta.

Sezonu su s operativnom dobiti zaključile jedino Bundesliga i Premier liga, pri čemu je Bundesliga zabilježila rekordnu dobit od 264 milijuna eura, dok je dobit Premier lige iznosila 96 milijuna eura. S druge strane, klubovi francuske i talijanske lige su uspjeli smanjiti gubitke pa je tako gubitak Lige 1 iznosio 3 milijuna eura, a gubitak Serie A 53 milijuna eura, čime je zaustavljen sedmogodišnji trend smanjenja profitabilnosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prihodi, lige petice, nogomet, zarada, novac