Hrvatska

PREUZIMANJA: U Sloveniji nova inicijativa protiv Agrokora - da Mercator postane zadružno vlasništvo

''Moramo nastojati dobiti vlasnika koji će se zauzimati za dugoročni razvoj Mercatora.''

Piše: PolitikaPlus

Slovenski forum socijalnog poduzetništva, inicijativa koja se zauzima za alternativne oblike kooperativnog vlasništva, predlaže da se umjesto prodaje koncernu Agrokor najveći slovenski trgovački lanac Mercator vlasnički preoblikuje u zadrugu čiji bi vlasnici bili zaposleni, dobavljači, sindikalne organizacije i drugi zainteresirani.

"Moramo nastojati dobiti vlasnika koji će se zauzimati za dugoročni razvoj Mercatora, očuvanje i zaštitu radnih mjesta i Mercatorova branda, te za otkup i prodaju zdrave lokalno proizvedene hrane u Sloveniji."

"U pripremi poslovnog modela i procesa preoblikovanja Mercatora iz dioničkog društva u zadrugu uzor su nam bile slične potrošačke i radničke zadruge koje uspješno djeluju u Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Italiji", naveo je forum u četvrtak u priopćenju za javnost, navevši da prikupljaju potpise na javnu peticiju kojom se predlaže taj poslovni model za Mercator.

"U suradnji sa zainteresiranom stručnom javnošću pripremili smo alternativni model otkupa Mercatora i njegovo preoblikovanje u kooperativu pod nazivom Naš Mercator. U otkupu bi sudjelovali Mercatorovi radnici, potrošači i dobavljači", naveo je forum u priopćenju.

Kako navode, na pripremi modela sudjelovali su i podržali ga parlamentarni zastupnici dr. Andreja Črnak Meglič (Socijalni demokrati) i Brane Golubović (Pozitivna Slovenija).

"Javnu inicijativu upućujemo i predstavnicima državnih institucija, s pozivom da joj se pridruže i prema njoj opredijele te tako aktivno pridonesu njenoj realizaciji", naveli su u Slovenskom forumu socijalnog poduzetništva, "Moramo nastojati dobiti vlasnika koji će se zauzimati za dugoročni razvoj Mercatora, očuvanje i zaštitu radnih mjesta i Mercatorova branda, te za otkup i prodaju zdrave lokalno proizvedene hrane u Sloveniji."

Trgovački lanac Mercator zapošljava oko 23.000 ljudi, od čega 11.500 u Sloveniji, a tvrdi se da je posredno na njega vezano ukupno oko 70.000 radnih mjesta kod dobavljača i u prerađivačkoj industriji.

Prema lanjskom kupoprodajnom ugovoru i aneksu potpisanom početkom ove godine, Agrokor transakciju preuzimanja 53 posto Mercatorovih dionica s većinskim vlasnicima treba obaviti do kraja lipnja ove godine.

Dogovorena cijena za otkup je 86 eura po dionici, što je veća cijena od one po kojoj trenutno Mercatorova dionica kotira na Ljubljanskoj burzi.

Slovenski mediji navode da je Agrokor već osigurao 485 milijuna eura preko plasiranih PIK obveznica, što je dovoljno za preuzimanje cijelog Mercatora, te da mu je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dala kredit od 40 milijuna eura.