Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Nakon rekorda na Wall Streetu i azijske burze na najvišim razinama u tri godine

Na jačanje najvećih svjetskih gospodarstava ukazuje i podatak o rastu kineskog izvoza.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


Ulagače je ipak zabrinuo neočekivani pad uvoza za 1,6 posto u odnosu na svibanj prošle godine, što ukazuje na slabost potražnje u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu. Za jasniju sliku krvotoka kineskog gospodarstva trebat će pričekati petak, kada će biti objavljeni podaci o industrijskoj proizvodnji, trgovini na malo i kapitalnim investicijama.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros dosegnule najviše razine u gotovo tri godine jer su ulagače ohrabrili novi rekordi indeksa na Wall Streetu, nakon solidnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u.


Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,6 posto.


U Južnoj Koreji su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,4 posto, dosegnuvši najvišu razinu od srpnja 2011. godine.

Pozitivno su na azijska tržišta utjecali novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu u petak, nakon što je objavljeno da je u svibnju broj zaposlenih u SAD-u povećan za 217.000.

To je već četvrti mjesec zaredom kako je broj zaposlenih povećan za više od 200.000, što nije zabilježeno još od početka 2000. godine. Uz to, zaposlenost je ponovno dosegnula razine od prije velike recesije.

Na jačanje najvećih svjetskih gospodarstava ukazuje i podatak o rastu kineskog izvoza u svibnju za 7 posto na godišnjoj razini, znatno brže nego mjesec dana prije.

Međutim, ulagače je zabrinuo neočekivani pad uvoza za 1,6 posto u odnosu na svibanj prošle godine, što ukazuje na slabost potražnje u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

Za jasniju sliku krvotoka kineskog gospodarstva trebat će pričekati petak, kada će biti objavljeni podaci o industrijskoj proizvodnji, trgovini na malo i kapitalnim investicijama.

A na valutnim se tržištima trguje mirno, nakon uzbudljivog kraja prošloga tjedna.

U četvrtak je zbog smanjenja ključnih kamata Europske središnje banke tečaj eura oštro pao na samo 1,3503 dolara, najnižu razinu u četiri mjeseca, da bi se u petak ponovno vratio iznad granice od 1,36 dolara.

Jutros se cijena europske valute stabilno kreće na razinama od petka, oko 1,3645 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura kreće se jutros oko 139,80 jena, kao i u petak navečer.

Cijena dolara prema 'japancu' stabilno se, pak, kreće u uskom rasponu od 102,45 do 102,65 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tečaj eura, euro, nikkei, msci, azijske burze