Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na europskim burzama nastavljen uspon cijena dionica

Najvažniji europski indeksi tako nastavljaju uzlet, nakon osam pozitivnih tjedana.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na europskim burzama cijene dionica danas su blago ojačale, ponajviše pod utjecajem pozitivnih kretanja na Wall Streetu i azijskim tržištima, no obujam trgovanja je skromniji zbog praznika u Francuskoj i Njemačkoj.

Najvažniji europski indeksi tako nastavljaju uzlet, nakon osam pozitivnih tjedana, što je najdulje razdoblje njihova rasta od kolovoza 2012. godine.

FTSEurofirst 300 indeks ojačao je oko 9,30 sati 0,1 posto, na 1.389 bodova.

Unatoč praznicima, pariška i frankfurtska burza danas rade, no ne i tržišta kapitala u Austriji, Švicarskoj, Danskoj, Norveškoj i Grčkoj.


Londonski Ftse indeks oko 9,30 sati bio u plusu 0,11 posto, frankfurtski DAX 0,09 posto, a pariški CAC 0,08 posto.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros dosegnule najviše razine u gotovo tri godine jer su ulagače ohrabrili novi rekordi indeksa na Wall Streetu, nakon solidnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u.

Izvješće je pokazalo da su svibnju broj zaposlenih u SAD-u povećan za 217.000.

To je već četvrti mjesec zaredom kako je broj zaposlenih povećan za više od 200.000, što nije zabilježeno još od početka 2000. godine. Uz to, zaposlenost je ponovno dosegnula razine od prije velike recesije.

Pozitivni sentiment na europskim burzama rezultat je i odluke Europske središnje banke da dodatno olabavi monetarnu politiku kako bi se potpomogao gospodarski oporavak u eurozoni i izbjegla kriza deflacije.

Najvažniji europski indeksi tako nastavljaju uzlet, nakon osam pozitivnih tjedana, što je najdulje razdoblje njihova rasta od kolovoza 2012. godine.

Tokijski Nikkei danas je ojačao 0,31 posto, na 15.126 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EUROPSKE BURZE, DAX, CAC, FTSE, ECB