Tvrtke

GORKA PILULA: Delo: Vladino miješanje u prodaju Mercatora mogao bi Todoriću otežati preuzimanje

Slovenska vlada u četvrtak je dala zadaću državnom fondu SDH da ispita "rizike" u preuzimanju Mercatora od strane Agrokora te da je o tome izvijesti.

Piše: P/H

Svojom porukom da je moguće zaustaviti prodaju Mercatora koncernu Agrokor slovenska vlada dala je loš signal stranim investitorima pa bi i privatizacija sasvim državnih tvrtki poput Telekoma i Aerodroma Ljubljana tom logikom mogla postati upitna, tvrdi u subotu ljubljansko "Delo".

 

"Vlada u odlasku pobrinula se za novo uznemiravanje stranih investitora koji sa Slovenijom ionako nemaju dobra iskustva. Iako je prodaja Mercatora Agrokoru u finišu, a sama vlada priznaje da ni ne postoji alternativni plan, odlučila je, kako se čini, da u tu prodaju intervenira. Počela je predizborna kampanja pa bi Mercator mogao biti prvorazredna tema političkog cirkusa", navodi u komentaru vodeći slovenski list.

 

"Delo" navodi da vlada ne bi smjela popuštati sindikatima koji su od nje zatražili reviziju postupka prodaje Mercatora, iako država u toj kompaniji nema izravan vlasnički udjel nego manji udjel dionica u njemu imaju dvije državne banke - Nova Ljubljanska banka (NLB) i Nova kreditna banka Maribor (NKBM).

 

"Možda Agrokor nije idealni kupac, ali je prodajni proces već u finišu. Plan B za njegovu prodaju ne postoji, pa je vladin postupak utoliko neodgovorniji", navodi "Delo".

 

"Pokušajem miješanja u prodajni proces vlada je pogazila sva pravila dobrog korporativnog upravljanja koja izričito brane intervenciju politike u poslovne odluke gospodarskih tvrtki, pa i onih u državnom vlasništvu", navodi list."To bi moglo utjecati i na privatizacijske postupke koji su u tijeku, a vodi ih Slovenski državni holding (SDH). Investitori s kupnjom poduzeća u Sloveniji nemaju dobra iskustva. Igre oko Mercatora mogle bi biti znak da može doći do iznenađenja motiviranog tzv. nacionalnim interesom i u privatizaciji Telekoma Slovenije, Aerodroma LJubljana i drugih poduzeća koja su stavljena na listu za prodaju. A to je zapravo idealan način da otjeramo i one ulagače koji su još uopće spremni poslovati sa Slovenijom", navodi vodeći slovenski list.

 

Slovenska vlada u četvrtak je dala zadaću državnom fondu SDH da ispita "rizike" u preuzimanju Mercatora od strane Agrokora te da je o tome izvijesti idućeg četvrtka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

trgovina, mercator, agrokor, slovenija