Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijski ulagači oprezni, MSCI globalni indeks na rekordnim razinama, skače cijena zlata

Kako ponešto jačaju inflacijski pritisci, ulagači se više okreću investicijama u zlato. Zbog toga je jučer cijena zlata skočila više od 3 posto, na 1.321 dolar po unci.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, dok je MSCI indeks svjetskih dionica dosegnuo najvišu razinu u povijesti jer ulagači očekuju da će monetarna politika u SAD-u, Europi i Japanu još dulje vrijeme ostati labava.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 8,30 sati bio u plusu 0,1 posto, a blagu su, 0,2 posto, porasle i cijene dionica u Hong Kongu.

Kako ponešto jačaju inflacijski pritisci, ulagači se više okreću investicijama u zlato. Zbog toga je jučer cijena zlata skočila više od 3 posto, na 1.321 dolar po unci.

Burzovni indeksi u Singapuru, Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji pali su, pak, između 0,1 i 1 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 8,30 sati bio na gubitku 0,2 posto.

I dok se na azijskim burzama trguje oprezno, MSCI globalni indeks, koji obuhvaća oko 85 posto dionica u svijetu, dosegnuo je najvišu razinu u povijesti, preskočivši dosadašnji rekord postavljen u studenome 2007. godine.

Pritom je američki S&P 500 indeks jučer dosegnuo novu rekordnu razinu, dok je FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica dotaknuo najvišu točku u šest godina.

To se zahvaljuje izuzetno labavoj politici vodećih središnjih banaka u svijetu, a kako će te banke još dulje vrijeme održavati nisku cijenu novca, ulagači očekuju rast najvećih globalnih gospodarstava, a time i cijena dionica.

No, kako ponešto jačaju inflacijski pritisci, ulagači se više okreću investicijama u zlato. Zbog toga je jučer cijena zlata skočila više od 3 posto, na 1.321 dolar po unci. Jutros je blago skliznula na 1.312 dolara, no analitičari smatraju da je to samo posljedica blage korekcije, nakon što se probila iznad psihološki važne razine od 1.300 dolara.

Zbog krize u Iraku, cijena nafte na londonskom tržištu dosegnula je jučer 115 dolara po barelu, najvišu razinu u devet mjeseci, dok je jutros skliznula na 114,85 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom jer će u SAD-u još dulje vrijeme kamatne stope ostati niske.

Zbog toga je tečaj dolara skliznuo ispod razine od 102 jena, na 101,85 jena.

Dolar je oslabio i u odnosu na europsku valutu, pa se tečaj eura probio iznad razine od 1,3600 dolara.

Euro je ojačao i prema 'japancu'. Njegova cijena porasla je jutros sa 138,45 na 138,75 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tečaj eura, euro, dolar, zlato, msci, nikkei, azijske burze, forex