Regija

SLOVENIJA: Janez Janša primljen u središnji zatvor Dob, pristaše održale miting

Pjevali su slovensku himnu i nosili slovenske državne zastave.

Piše: PolitikaPlus/Hina
Oni tvrde da je predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) koja opet ima izglede za osvajanje velikog broja glasova na parlamentarnim izborima 13. srpnja osuđen nedužan i bez dokaza i da se radilo o politički montiranom procesu, kako bi se jednog od vodećih političara eliminiralo iz javnog života.

Slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša u petak je primljen u središnji zatvor Dob, započevši s izdržavanjem dvogodišnje kazne za korupcijsku aferu Patria.

Janšu je do blizine zatvorskog kruga koji nije bio dostupan novinarima i neovlaštenima dopratila kolona u kojoj je bilo dvadesetak osobnih vozila i jedan autobus s njegovim simpatizerima, članovima stranke i nekolicinom zastupnika u parlamentu. Pjevali su slovensku himnu i nosili slovenske državne zastave.

Oni tvrde da je predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) koja opet ima izglede za osvajanje velikog broja glasova na parlamentarnim izborima 13. srpnja osuđen nedužan i bez dokaza i da se radilo o politički montiranom procesu, kako bi se jednog od vodećih političara eliminiralo iz javnog života.

Sloboda Janezu Janši, Janša - Mandela, neki su od usklika kojima su izražavali potporu kontroverznom političaru koji godinama dijeli slovensku javnost, pa ga jedni drže herojem, a drugi krivcem za političke i gospodarske makinacije.

"Danas je umrla demokracija i u zatvoru je čovjek koji to najmanje zaslužuje, dok na slobodi ostaju oni koje bi zapravo trebalo zatvoriti", rekla je Vera Ban, dugogodišnja Janšina suradnica, a čuli su se i usklici protiv komunizma i korumpiranog sudstva koje je osudilo Janšu.

Kasno popodne pred zatvorom se okupila masa od više od tisuću ljudi koji su držali govore u potporu osuđenom političkom prvaku.

Zatvorska uprava objavila je da će Janši u kaznionici biti omogućena sva osnovna ljudska i građanska prava osim onih koji su oduzeti zatvorenim osobama. Prvih sedam dana bit će pod posebnim tretmanom, uobičajenim za osobe koji započinju s izdržavanjem kazne, dok će kasnije, u ovisnosti od ponašanja, moći biti premješten u tzv. poluotvoreni zatvorski odjel.

Janšini odvjetnici u međuvremenu su zatražili da se o njihovu podnesku vrhovnom sudu o zaštiti zakonitosti što prije odluči. Teoretski, moguće je da vrhovni sud poništi presudu i odredi novo suđenje ili da obustavi izvršenje kazne do svoje odluke. Za to su se zadnjih dana izjasnili i neki ustavni suci i pravnici koji smatraju da bi s Janšom u zatvoru, a riječ je o predsjedniku jedne od najvećih političkih stranaka, u pitanje mogla doći legitimnost prijevremenih parlamentarnih izbora koji se održavaju 13. srpnja.

Janša je do sada najviši slovenski dužnosnik osuđen zbog korupcije. U dva je navrata bio slovenski premijer, a dobar izborni rezultat na ovogodišnjim parlamentarnim izborima 13. srpnja ponovo se ukazuje njegovoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS).

Janša je pravomoćno osuđen zbog prihvaćanja obećanja o mitu od finske tvrtke Patria, a navode iz optužnice i presude oštro negira. Njegovi odvjetnici vjeruju da će u zatvoru neće provesti dugo vremena jer bi se vrhovni sud uskoro morao izjasniti o njegovu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slovenija, janez janša, zatvor