IVAN HRSTIĆ

NOVA PLJUSKA: NIŠTA OD GRAĐANSKOG ODGOJA? Mornar ruši ključnu Jovanovićevu ostavštinu!

Pitanje za svakog razumnog je - na koji način se rađaju politike ove vlade?

FOTO: Šok za Željka Jovanovića: Mornar ruši njegovu ključnu ostavštinu
Piše: Ivan Hrstić

Iako je jednodušna reakcija hrvatske javnosti, pa i naše redakcije, bila da je posljednja "rekonstrukcija" vlade koju je proveo premijer Milanović zapravo samo blagi make-up, te da bi, iako ministarstva zdravlja i obrazovanja imaju itekako veliku financijsku težinu, ozbiljna rekonstrukcija podrazumijevala i dublji ulazak u resore iz kojih se neposrednije upravlja gospodarstvom - dva nova ministra kao da žele pošto-poto dokazati da nismo bili u pravu.

TKO IM GLAVU NOSI: Pitanje za svakog razumnog je  - a čiju politiku vode ti novi ministri? Stranačku, koalicijsku, premijerovu, ili pak - svoju vlastitu? Za koju kao da ih nitko nije ni pitao dok nisu pristali založiti svoja imena u gorućim foteljama, u kojima će u najbolje slučaju moći ostati najviše godinu i pol dana?

Siniša Varga, a pogotovo Vedran Mornar nipošto ne žele da ih se doživi tek nastavljačima onoga gdje su, "umorivši se" (u verziji objašnjenja Zorana Milanovića), stali Rajko Ostojić i Vedran Mornar. Za Vargu je i prije bilo poznato da ima drugačija stajališta, te da je više ili manje prikrivena opozicija ministru zdravlja, dok je Mornar bio relativna nepoznanica široj javnosti.

Nakon niza udaraca koje su "reforme" Željka Jovanovića već doživjele, od pregršt presuda Ustavnog suda pa do lavine koju je pokrenuo zdravstvenim odgojem, a koja je rezultirala referendumom i uvođenjem definicije braka u Ustav, na koncu završni udarac stiže od novog ministra, njegovog nasljednika, čovjeka od kojega se očekivalo da će biti njegov nastavljač. Doduše, neki su isticali da je Vedran Mornar već prije izražavao nezadovoljstvo zbrzanošću i nepripremljenošću s kojima je Jovanović uvodio svoje promjene, naprimjer, kad je mijenjao kurikulume uvodeći zdravstveni i građanski odgoj, no prema posljednjim signalima koji dolaze iz vlade, spreman je gotovo u potpunosti zaustaviti Jovanovićeve planove i od uvođenja Građanskog odgoja u očekivanom obliku neće biti ništa.

Zdravstveni odgoj ostaje u aktualnom minimalnom obliku, dok Građanski odgoj po svemu sudeći ipak neće od jeseni kao poseban obvezni predmet ući u program šestog razreda osnovne škole. Od ulaska u programe viših razreda već se odustalo, jer su satnice sedmih i osmih razreda popunjene do maksimuma - a u šesti neće ući jer nije bilo eksperimentalne provedbe. Što, dakako, još u potpunosti ne isključuje mogućnost nekakve eksperimentalne provedbe.

No, Mornar je već istaknuo sumnju da nam je potreban Građanski odgoj kao poseban predmet, iako malo tko dvoji da su nam potrebni takvi sadržaji unutar kurikuluma.

- Još nije odlučeno hoće li građanski i zdravstveni odgoj biti zasebni predmeti, o tome će odlučiti struka i razgovori koje vodimo. Mislim da je preuranjeno to govoriti, ali građanskog odgoja i zdravstvenog obrazovanja sigurno će biti, ustvrdio je Mornar na današnjoj sjednici vlade >>

O tome će se iz ministarstva tek izjasniti, pa svakako ne treba previše brzati sa zaključcima, no u ovom trenutku nam je zapravo zanimljiviji upravo taj bizarni zaokret dva ministra, ne samo na ovom nego i  na nizu drugih točaka, bez obzira slagali se mi s njihovim potezima ili ne.

Zašto bizarni? Pa zato jer po tko zna koji put ostajemo potpuno zbunjeni i zabezeknuti pred načinom funkcioniranja vlade Zorana Milanovića, a prije svega njega osobno.

Koliko god se nekom ne sviđalo što je Mornar najavio da će prvo porazgovarati s biskupima, to je znak dramatičnog civilizacijskog skoka u odnosu na prethodnika, pa i prema cijeloj vladi, jer već godinu i pol iz Banskih dvora nema nikakvog odgovora na pismo biskupa u kojem se traži razgovor o ključnim pitanjima.

Naime, pitanje za milijun kuna je  - pa na koji način se rađaju programi i politike ove vlade? Kako je moguće da premijer smijeni dva ministra, jednog očito iz osvete zato što je glasao protiv njega na Glavnom odboru SDP-a, a s njime u paketu i drugog (koji je, iako je glasao za njega, u žestokoj konkurenciji zapravo najnepopularniji ministar u povijesti nezavisne Hrvatske), pa zatim, iako je do tada podržavao sve programe i planove smijenjenih ministara, gotovo preko noći dovede nove ministre, koji će napraviti zaokret za 180 stupnjeva i srušiti pola toga što su njihovi prethodnici najavljivali kao svoje ključne uspjehe.

Pitanje za svakog razumnog je  - a čiju politiku vode ti novi ministri? Stranačku, koalicijsku, premijerovu, ili pak - svoju vlastitu? Za koju kao da ih nitko nije ni pitao dok nisu pristali založiti svoja imena u gorućim foteljama, u kojima će u najboljem slučaju moći ostati najviše godinu i pol dana?

Kako je moguće da premijer dvije i pol godine "čvrsto" stoji iza jedne politike, a zatim preko noći, bez ikakvih objašnjenja prihvati nešto potpuno drugo? Prisjetimo se, jedini razlog za odlazak dvojice ministara, prema njegovim riječima, bio je to što su se "umorili". Zaludu je Ostojić poslije govorio da "puca od zdravlja" i da ne pije tablete.

Na taj način je valjda nastala i "gospodarska politika" ove vlade.

Premijer, kojega gospodarstvo previše ne zanima, doveo je Radimira Čačića , predsjednika po veličini jedne minorne stranke, te mu bez pogovora
prepustio da u svojem dvorištu radi što god hoće. Kad je Čačić morao otići, automatski je prepustio mjesto ministra gospodarstva HNS-u, koji je tu postavio prvog sljedećeg svojeg člana prema političkom rangu. Pa onda Ivan Vrdoljak u svojem resoru nastavlja raditi što god hoće. Kao što svaki ministar radi što god hoće, dokle god ne dovodi u pitanje autoritet šefa.

Nije ovo kritika novih ministara. Za njih je još prerano reći što donose, a kad to bude jasno, bit će (za njih) već prekasno. No, što god napravili Varga i Mornar, vjerojatno će barem u jednom biti napredak u odnosu na svoje prethodnike, koji su srušili sve mostove prema onima s kojima bi bili dužni održati minimum komunikacije. Koliko god bio kritiziran zbog nespretnosti, Mornarove najave da će mu prvo na rasporedu biti obnova komunikacije sa svima s kojima se Jovanović posvađao znak su da je šteta što nije dobio priliku od samog početka. Koliko god se nekom ne sviđalo što je najavio da će prvo porazgovarati s biskupima, to je znak dramatičnog civilizacijskog skoka u odnosu na prethodnika, pa i prema cijeloj vladi, jer već godinu i pol iz Banskih dvora nema nikakvog odgovora na pismo biskupa u kojem se traži razgovor o ključnim pitanjima.

A znamo dobro što se sve u međuvremenu dogodilo. Kakve god da su mu bile namjere, svojim stilom slona u stakalrnici Željko Jovanović nanio je nemjerljivu štetu ovom društvu, generirajući duboke podjele u razdoblju u kojem nam je apsolutno nužno udružiti sve konstruktivne snage. I po tome će ostati zapamćen mnogo dulje no što stvarno zaslužuje. Poput Khuena Héderváryja koji je od hrvatskog naroda dobio zvučnu nogu u guzicu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, siniša varga, vedran mornar, željko jovanović