Tvrtke

REAKCIJE: Evo što Bratušek i stranke kažu o prodaji Mercatora Agrokoru

'Moja vlada je prije toga napravila sve da se u Mercatoru sačuvaju radna mjesta.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
Bratušek je rekla da je još ranije od Agrokora tražila da ispoštuje ugovorne obveze u vezi s zadržavanjem dobavljača i zaposlenih u Mercatoru te da će se ministar gospodarstva u njenoj odlazećoj vladi sastati s novim vlasnicima Mercatora kako bi se te odredbe poštovale.

Slovenska premijerka Alenka Bratušek u četvrtak je, povodom najavljenog završetka transakcije kojom je 53 posto dionica Mercatora slovenski trgovački lanac došao u većinsko vlasništvo koncerna Agrokor, naglasila da je njena vlada prije toga napravila sve da se u Mercatoru sačuvaju radna mjesta.

"Ja nisam vidjela kupoprodajni ugovor, ali sam napravila sve što sam mogla napraviti", rekla je Bratušek na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Komentirajući izrazita protivljenja prodaji Mercatora Agrokoru koja su eskalirala zadnjih tjedana među političkim strankama i u slovenskim sindikatima, Bratušek je odbacila odgovornost svoje vlade za eventualne loše posljedice i rizike prodaje.

Bratušek je rekla da je još ranije od Agrokora tražila da ispoštuje ugovorne obveze u vezi s zadržavanjem dobavljača i zaposlenih u Mercatoru te da će se ministar gospodarstva u njenoj odlazećoj vladi sastati s novim vlasnicima Mercatora kako bi se te odredbe poštovale.

Osvrćući se na najave prema kojima će se transakcija između novih vlasnika i prodajnog konzorcija većinskih vlasnika zaključiti u petak, Bratušek je rekla da s prodajom Mercatora njena vlada nije povezana.

"Mercator je bio prodan još 2005. godine", rekla je Bratušek, aludirajući na činjenicu da je većinski paket dionica kojima je raspolagala slovenska vlada, koja je Mercator kontrolirala preko državnih fondova SOD i KAD, 2005. godine tadašnja vlada Janeza Janše prodala Istrabenzu i skupini Pivovarna Laško, koji su se kasnije našli u financijskim problemima pa su niz godina nastojali prodati svoje dionice strateškom kupcu.

Na informacije o konačnom završetku prodajnog postupka oko Mercatora u četvrtak su sa dosta žestine reagirale i neke političke stranke koje su i inače nesklone privatizaciji i stranim vlasnicima.

"Prodaja Mercatora koncernu Agrokor najgori je oblik tajkunskog preuzimanja", rekao je novinarima Dejan Židan, predsjednik Socijalnih demokrata (SD), stranke koja je skeptična prema privatizaciji državnih tvrtki, dok se poslu s Agrokorom protivi jer će, kako tvrdi, novi vlasnik smanjiti broj zaposlenih i umjesto slovenskih proizvoda u Mercatorovim trgovinama prodavati više hrvatskih, osobito iz Agrokorova proizvodnoog programa.

Predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Franci Bogovič izjavio je pak da bi prodaju Mercatora koncernu Agrokor trebalo spriječiti. "Kupoprodajni ugovor davno je trebalo poništiti te započeti s novim postupkom prodaje i to pod promijenjenim uvjetima", navela je u izjavi za javnost Bogovičeva stranka koja se profilira kao zaštitnica poljoprivrednika i prehrambenog sektora u Sloveniji.

"Prodaja Mercatora koncernu Agrokor klasičan je slučaj kako se poduzeća ne traba prodavati, a da je postupak prodaje ponovljen, za Mercator bi se bio našao povoljniji strateški kupac", navela je u izjavi Slovenska pučka stranka.

Protiv okončanja prodaje izjasnili su se ponovno i slovenski sindikati koji su od premijerke Alenke Bratušek početkom tjedna zahtijevali da se prodaja zaustavi odnosno cijeli proces do daljnjega odgodi.

Konzorcij prodavatelja Mercatora i koncern Agrokor potvrdili su u četvrtak da su ispunjeni svi uvjeti za zaključenje transakcije prodaje većinskog paketa dionica slovenskog trgovačkog lanca najvećem hrvatskom koncernu, a prema najavama prodavatelja, ugovor bi trebao biti potpisan u petak.

Iz Agrokora su objavili samo da je taj koncern, "kao i konzorcij prodavatelja potvrdio da su svi uvjeti za realizaciju Ugovora ispunjeni i, sukladno tome, krenulo se u proceduru zatvaranja transakcije, koja se očekuje tijekom narednih dana".

Potvrdu ove informacije putem Ljubljanske burze objavila je pak Pivovarna Laško, koja je u konzorciju prodavatelja Mercatora, zajedno s Pivovarnom Union, Radenskom, NLB, Novom KBM, Gorenjskom bankom, Prvi faktor-Faktoringom, Bankom Koper, Hypo Alpe-Adria Bankom, NFD, Bankom Celje i NFD Holdingom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

agrokor, slovenija, alenka bratušek, mercator