Tvrtke

OSVRT MINISTRA: Vrdoljak o preuzimanju Mercatora: Nadam se pozitivnim efektima za hrvatsku trgovinu i industriju

'Trebamo čestitati na toj transakciji i uspjehu, očito da nije bilo lako.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
'Mislim da to daje perspektivu svima onima, ne samo koji su u koncernu, nego i široj hrvatskoj industriji, da se pokaže konkurentnim i da iskoriste distributivni lanac koji je često presudan u udjelima na tržištu koje pojedini proizvod zauzima.'

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak čestitao je Agrokoru na uspješnoj transakciji preuzimanja slovenskog trgovačkog lanca Mercator te rekao kako se nada pozitivnim efektima i za hrvatsku trgovinu i industriju.

"Trebamo čestitati na toj transakciji i uspjehu, očito da nije bilo lako. Mislim da to daje perspektivu svima onima, ne samo koji su u koncernu, nego i široj hrvatskoj industriji, da se pokaže konkurentnim i da iskoriste distributivni lanac koji je često presudan u udjelima na tržištu koje pojedini proizvod zauzima", izjavio je Vrdoljak i dao potporu toj transakciji.

Iskreno se nadam pozitivnim efektima i za hrvatsku trgovinu i industriju, rekao je ministar gospodarstva komentirajući današnju vijest o prodaji slovenskog trgovačkog lanca Mercator Agrokoru.

Konzorcij prodavatelja Mercatora i koncern Agrokor potvrdili su danas da su ispunjeni svi uvjeti za zaključenje transakcije prodaje 53,12 posto dionica Mercatora najvećem hrvatskom koncernu, a prema najavama prodavatelja, ugovor bi trebao biti potpisan u petak, 27. lipnja.

Iz Agrokora su objavili samo da je taj koncern, "kao i konzorcij prodavatelja potvrdio da su svi uvjeti za realizaciju Ugovora ispunjeni i, sukladno tome, krenulo se u proceduru zatvaranja transakcije, koja se očekuje tijekom narednih dana".

Potvrdu ove informacije putem Ljubljanske burze objavila je, pak, Pivovarna Laško, koja je u konzorciju prodavatelja Mercatora.

Iz Pivovarne Laško podsjećaju kako je konzorcij 14. lipnja 2013. s Agrokorom potpisao ugovor o prodaji ukupno 53-postotnog udjela u društvu Poslovni sistem Mercator, a 28. veljače 2014. aneks tog ugovora. U ugovoru i njegovom aneksu je bio dogovoren, među ostalim, suspenzivni uvjet restrukturiranja dugovanja Mercatora do 31. svibnja ove godine. Taj uvjet do dogovorenog roka nije ispunjen, što nije utjecalo na valjanost ugovora, navode iz Pivovarne Laško.

Agrokor je 24. lipnja 2014. konzorcij prodavatelja Mercatora obavijestio da se odriče uvjeta restrukturiranja dugovanja, čime su, u skladu s ugovorom i aneksom ugovora, ispunjeni uvjeti za zaključenje transakcije. Konzorcij prodavatelja i kupac su 24. lipnja pisano dogovorili zaključenje transakcije za 27. lipnja ove godine, najavljuje se u obavijesti Pivovarne Laško.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mercator, ivan vrdoljak, agrokor