Hrvatska

DOKUMENT: Vatikan protiv predrasuda prema homoseksualcima i njihovoj djeci

'Crkva koja ima 1,2 milijarde vjernika morala bi biti manje ekskluzivna i više smjerna.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Rimokatolička Crkva mora imati manje predrasuda prema homoseksualcima i prigrliti djecu gay parova iako se protivi gay braku, kaže se u vatikanskome dokumentu objavljenom u četvrtak.

Na 75 stranica radnog dokumenta za sinodu katoličkih biskupa koja će se u listopadu održati u Vatikanu, kaže se i da bi Crkva koja ima 1,2 milijarde vjernika morala biti manje ekskluzivna i više smjerna.

Dokument latinskoga imena 'Instrumentum Laboris' govori o velikom raskoraku između službenog crkvenog učenja o pitanjima seksulanog morala i njihova razumijevanja i prihvaćanja među vjernicima. Temelji se na odgovorima na 39 pitanja iz ankete provedene uoči sinode u biskupijama diljem svijeta. Prvi je put u pripremi sastanka Vatikan tražio od biskupa da podijele tu anketu župnicima i da oni dobiju mišljenje župljana.

Tradicionalna pozicija Crkve prema homoseksualnosti vodi u isključivanje djece homoseksualaca iz crkvenih aktivnosti. Iako novi dokument ne signalizira skoru promjenu crkvene osude homoseksualnog čina niti njezina protivljenja homoseksualnom braku i homoseksualnom posvajanju djece, ipak su upotrebljene formulacije koje u odnosu na prethodne vatikanske dokumente znatno manje osuđuju, a više suosjećaju, piše Reuters.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

lgbt, gay, vatikan, crkva, homoseksualci