Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: U FOKUSU: Azijski ulagači i dalje oprezni, dolar blago ojačao

Ako podaci pokažu da je američke gospodarstvo doista u dobroj formi, cijene dionica azijskih proizvođača automobila i tehnologije mogle bi porasti...

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u, dok je dolar blago ojačao uoči sjednice Europske središnje banke.

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, a blago su pale i cijene dionica u Južnoj Koreji te Hong Kongu. Burzovni indeksi u Singapuru i Australiji porasli su, pak, između 0,2 i 0,7 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, nakon što je jučer dosegnuo najvišu razinu u tri godine. Na azijskim se burzama trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu, jer ulagači nisu voljni previše riskirati uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

 

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u lipnju broj zaposlenih porastao za 212.000, otprilike isto kao u svibnju. Te se procjene čine dostižne, nakon što je jučer ADP, konzultantska tvrtka za zapošljavanje, izvijestila da je u privatnom sektoru u lipnju broj zaposlenih porastao za 281.000, znatno više nego što se očekivalo.

 

„Tržišta očekuju rast zaposlenosti za više od 200.000, a ta je očekivanja podržalo i izvješće ADP-a. Ako ti podaci pokažu da je američke gospodarstvo doista u dobroj formi, cijene dionica azijskih proizvođača automobila i tehnologije mogle bi porasti jer bi to značilo da jača potražnja na najvećem izvoznom tržištu tih kompanija“, kažeHikaru Sato, analitičar u brokerskoj kući Daiwa Securities.

 

Osim izvješća o zaposlenosti u SAD-u, u fokusu ulagača na valutnim tržištima bit će i sjednica čelnika Europske središnje banke, premda se ne očekuju njihovi novi potezi, nakon što su prošloga mjeseca dodatno olabavili monetarnu politiku.

 

No, ulagači će pratiti hoće li čelnici ECB-a spomenuti kvantitativno popuštanje monetarne politike, ili previsoki tečaj eura, s obzirom da posljednjih tjedana raste, unatoč nedavnom smanjenju kamata u eurozoni na nove rekordno niske razine. U međuvremenu, cijena eura skliznula je na 1,3650 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,3675 dolara. U odnosu na japansku valutu, tečaj eura porastao je s jučerašnjih 138,80 na 139 jena. I dolar je ojačao prema 'japancu', pa mu se tečaj kreće oko 101,90 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 101,60 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tokijska burza, dollar, yen, japan, tokyo, azijsko tržište