A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/europski-parlament-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Poslani zahtjevi za registraciju za 15 poljoprivrednih proizvoda | Politika+
Hrvatska

ZAŠTITA: Poslani zahtjevi za registraciju za 15 poljoprivrednih proizvoda

Specifikacije su dostavljene Europskoj komisiji i objavljene na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Piše: p/h

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je specifikacije za 16 zaštićenih oznaka izvornosti za vino i završilo proces slanja zahtjeva za registraciju na EU razini za 15 poljoprivrednih proizvoda zaštićenih nacionalnim oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla, izvijestili su danas iz tog ministarstva.

 

Hrvatske zaštićene oznake izvornosti uvrštene su već ranije u elektronski registar E-Bacchus, europski registar zaštićenih oznaka izvornosti, zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla i tradicionalnih izraza. Sukladno Ugovoru o pristupanju Hrvatska je zaštitila 16 oznaka izvornosti za vino te se obvezala u roku godinu dana od dana pristupanja EU dostaviti Europskoj komisiji specifikacije za tih 16 zaštićenih oznaka izvornosti što je u zadanom roku i učinjeno, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

 

Napominju kako je pri Ministarstvu poljoprivrede osnovano Povjerenstvo za izradu specifikacija za zaštićene oznake izvornosti, koje je usvojilo specifikacije za 16 hrvatskih zaštićenih oznaka za vino. Specifikacije su dostavljene Europskoj komisiji i objavljene na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

 

Ocjenjuju da za Hrvatsku ovaj korak predstavlja kraj opsežnog i dugotrajnog procesa započetog kroz pregovore i priznavanje oznaka, a nastavljenog nakon pristupanja EU kroz izradu specifikacija koje će opisati i istaknuti sve prednosti hrvatskih vina i zadovoljiti formalne zahtjeve europskih propisa, a istovremeno omogućiti proizvođačima što jednostavniji postupak priznavanja ZOI. Za hrvatske proizvođače vina zaštićena oznaka izvornosti, uz samu kakvoću vina, neupitno predstavlja dodanu vrijednost proizvoda te prepoznatljiv i općeprihvaćen simbol na zajedničkom europskom tržištu, ističu iz resornog ministarstva.

 

Također, do 1. lipnja 2014. godine zahtjevi za registraciju jedne od zemljopisnih oznaka na EU razini poslani su EK za 13 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, koji su prije pristupanja RH u EU dobili zaštitu izvornosti ili zaštitu zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini. Time je Hrvatska ispunila obveze iz pregovora. Zahtjevi za registraciju poslani su za još dva proizvoda, koji su zaštićeni na nacionalnoj razini nakon ulaska RH u članstvo, tako da u EU proceduri registracije i zaštite sada imamo ukupno 15 proizvoda.

 

Zbog velikog potencijala koje RH ima te interesa proizvođača postupak registracije i zaštite poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda se nastavlja. Trenutno je u postupku rješavanja na nacionalnoj razini sedam novih zahtjeva za registraciju i zaštitu proizvoda jednom od oznaka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vino, poljeprivredni proizvodi, eu, registracija, ministarstvo