A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dujomir-marasovic-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dujomir Marasović: Politika je težak posao, zato i nema žena | Politika+
Hrvatska

SABOR: Dujomir Marasović: Politika je težak posao, zato i nema žena

'Politika je težak, rudarski posao, žene neće u politiku jer je to teško, jer ne mogu biti kod kuće s djecom, jer moraju zapostaviti obitelj.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
Nisam rekao da žene ne trebaju biti u politici, već sam pokušao dati teoretsko objašnjenje zašto ih nema, pravdao se Marasović naknadno, ističući kako zna da su žene bolji i kvalitetniji suradnici. Kao ravnatelj bolnice, od četiri suardnika tri su bile žene jer u preciznije, pouzdanije, rekao je Marasović.

HDZ-ov saborski zastupnik Dujomir Marasović ustvrdio je danas kako je u politici malo žena jer je politika "težak, rudarski posao".

"Politika je težak, rudarski posao, žene neće u politiku jer je to teško, jer ne mogu biti kod kuće s djecom, jer moraju zapostaviti obitelj," izjavio je Marasović referirajući se na tvrdnje da je malo napravljeno na većoj zastupljenosti žena u politici.

Nisam rekao da žene ne trebaju biti u politici, već sam pokušao dati teoretsko objašnjenje zašto ih nema, pravdao se Marasović naknadno, ističući kako zna da su žene bolji i kvalitetniji suradnici. Kao ravnatelj bolnice, od četiri suardnika tri su bile žene jer u preciznije, pouzdanije, rekao je Marasović.

Raspravljajući o izvješću o radu pravobraniteljice za ravopravnost spolova za 2013. predložio je ukidanje svih pravobranitelja osim pučkog i pravobraniteljice za djecu, tvrdeći da je "sve drugo višak" u preskupoj administraciji.

Nezavisni Ivan Grubišić protiv je Odbora za ravnopravnost spolova, "jer smo pred zakonom svi jednaki", a tvrdi i da bi se, kad bi se osnovalo povjerenstvo za zaštitu muškaraca, također dobile uvjerljive analize da su muškarci "dosta ugroženi".

Jedino područje gdje su muškarci, možda, neravnopravni je roditeljska skrb nakon razvoda brakova, djeca u pravilu pripadaju majkama, kaže Melita Mulić (SDP).

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova bavi se i ženama i muškarcima, ali je činjenica da joj se zbog diskriminacije daleko više obraćaju žene, rekla je pravobraniteljica Višnja Ljubičić.

Suglasna je da čim prije treba osigurati provedbu kvota od 40 posto žena na listama u politici, na što su upozorile laburistica Nansi Tireli, Đurđica Sumrak (HDZ) i Sonja Koenig (HNS).

U Saboru je 24 posto žena, to nije pravedno, a ni dobro za društvo, kaže Koenig, dok Tireli podsjeća da se punih devet godina priča o želji da u politici bude 40 posto žena, a ništa se nije učinilo da se to dogodi.

Ljubičić poručuje kako će se na tome inzistirati, u dogovoru sa matičnim tijelima i konačno s političkim strankama.

O izvješću su, uglavnom, raspravljale zastupnice koje su upozorile da se pogoršava ionako nepovoljan položaj žena na tržištu rada, da zabrinjava povećanje nezaposlenih među visokoobrazovanim ženama, da raste broj prijava žena kao nasilnica i da se treba upitati zašto je tako, da su žene pritisnute stereotipima – mlada, lijepa itd.

Istaknuta je potreba promjene obrazovnog kurikulima kako bi se o ravnopravnosti učilo od najranije dobi, ukinuli diskriminatorni obrasci i stereotipi u udžbenicima.

Apostrofirana je i odgovornost medija, kad se radi o nasilju u obitelji. Medji pišu o žrtvi, objave joj ime i sliku, a ništa o počinitelju, upozorila je Tireli.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŽENE, SABOR, Dujomir Marasović, POLITIKA