Svijet

BIJEG: Više od 60 Nigerijki pobjeglo otmičarima

U Nigeriji su 63 od 68 žena i djevojaka otetih u lipnju uspjele pobjeći otmičarima

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

U Nigeriji su 63 od 68 žena i djevojaka otetih u lipnju u nizu napada koji se pripisuju islamističkoj skupini Boko Haramu na sjeveroistoku zemlje, uspjele pobjeći otmičarima, rekao je u nedjelju sigurnosni izvor.

 

Ti su napadi trajali danima u tjednu 16. lipnja u selu Kumabzi, u okrugu Damboi, u državi Bornu. Visoki sigurnosni izvor u Majduguriju, prijestolnici te države, koji je htio ostati anoniman, potvrdio je za AFP da su 63 taokinje uspjele pobjeći u petak navečer. "Upravo sam primio obavijest kolega iz Damboe da su se 63 otete žene i djevojke vratile kući", rekao je pak u nedjelju Abas Gava, predstavnik lokalne milicije u državi Bornu koji usko surađuje s redarstvenim snagama.

 

"Odvažile su se na taj hrabri čin dok su otmičari sudjelovali u jednoj borbenoj akciji", dodao je. Naime, u petak navečer islamisti su se sukobili s vojskom, nakon napada pobunjenika na grad Dambou u kojemu je poginulo više od 50 islamista, izvijestila je vojska. Ni glasnogovornik vojske ni glasnogovornik savezne vlade nisu u nedjelju navečer mogli potvrditi te informacije. Jedan čelnik u Damboi rekao je da su neke djevojčice imale 3 do 12 godina. Boko Haram, koji je 2009. poveo krvavu pobunu u kojoj je izginulo više tisuća ljudi u Nigeriji, počeo je otimati djevojke na tom području puno prije otmice više od 200 učenica u Chiboku, također u državi Bornu, sredinom travnja, koja je izazvala oštre prosvjede u Nigeriji i u svijetu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

žene, zatočenice, nigerija, boko haram, otmičari