Burze

SVJETSKE BURZE: Wall Street: Samo snažan rast zarada kompanija može potaknuti tržište

Tržište je snažno raslo do ovih razina zahvaljujući makroekonomskim podacima, no oni više nisu dovoljni da bi dodatno potaknuli tržište..

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters
Ima izgleda, premda nevelikih, da se dvoznamenkaste stope rasta zarada zabilježe već u drugom tromjesečju. Dobri makroekonomski podaci potiču rast zarada kompanija, no ne odmah, nego tek nakon nekog vremena

Nakon što se Dow Jones indeks prvi puta u povijesti probio iznad granice od 17.000 bodova, u fokusu ulagača na Wall Streetu bit će poslovni rezultati kompanija koji će pokazati je li rekordna razina cijena dionica opravdana.

 

Dow Jones prošloga je tjedna ojačao 1,3 posto, na 17.068 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,25 posto, na 1.985 bodova, a Nasdaq indeks 2 posto, na 4.485 bodova. Nove rekordne razine Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se boljim nego što se očekivalo podacima s američkog tržišta rada. U lipnju je u SAD-u otvoreno 288.000 novih radnih mjesta, znatno više od očekivanih 212.000, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na 6,1 posto, najnižu razinu u gotovo šest godina. Nakon ovih podataka, pojedini analitičari procjenjuju da je u drugom tromjesečju američki bruto domaći proizvod BDP) skočio čak 4 posto, što bi bio snažan zaokret, s obzirom na pad od 2,9 posto u prvom kvartalu.

 

„Izvješće o zapošljavanju je snažno, sve u njemu ukazuje na rast gospodarstva od 4 posto u drugom tromjesečju“, kaže Stuart Hoffman, ekonomist u tvrtki PNC Financial Services. Međutim, kako se Dow Jones i S&P 500 indeks kreću na najvišim razinama u povijesti, analitičari smatraju da dobri gospodarski podaci više nisu dovoljni da bi tržište nastavilo rasti. Nužni su i dobri poslovni rezultati kompanija. „Tržište je snažno raslo do ovih razina zahvaljujući makroekonomskim podacima, no oni više nisu dovoljni da bi dodatno potaknuli tržište. Mogu ga podržati još samo dobri poslovni rezultati kompanija“, kaže Rick Meckler, predsjednik fonda LibertView Capital Management. A u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija, čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa, u drugom tromjesečju porasla 6,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prognoziraju, također, da će u trećem kvartalu dobit kompanija porasti za 10,9, a u četvrtom za 11,9 posto na godišnjoj razini.

 

Dvoznamenkasti rast kvartalnih zarada kompanija posljednji je puta zabilježen u trećem tromjesečju 2011. godine – 18 posto. Dio analitičara nada se da bi rast dobiti kompanija po dvoznamenkastim stopama mogao uslijediti već u predstojećoj sezoni objave poslovnih izvješća za drugi kvartal.

 

„Ima izgleda, premda nevelikih, da se dvoznamenkaste stope rasta zarada zabilježe već u drugom tromjesečju. Dobri makroekonomski podaci potiču rast zarada kompanija, no ne odmah, nego tek nakon nekog vremena“, kaže Tim Ghriskey, direktor u Solaris Groupu. Uoči početka sezone kvartalnih poslovnih izvješća, 133 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa objavile su najave. Pritom ih je 97 smanjilo procjene financijskih rezultata, 24 su povećale procjene, dok ih je 12 zadržalo dosadašnje prognoze. Odnos između negativnih i pozitivnih najava dosegnuo je 4 naprema 1, što je najmanja razlika još od četvrtog kvartala 2012. godine, no i veća od dugoročnog prosjeka od 2,9 naprema 1.  

 

Ipak, analitičari se nadaju da bi u drugom tromjesečju rast dobiti kompanija mogao dosegnuti dvoznamenkaste stope jer, kompanije obično prebace procjene za barem 3 postotna boda.

 

Tako su, primjerice, analitičari očekivali rast zarada kompanija u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 2,1 posto, dok se na kraju sezone objave poslovnih izvješća pokazalo da je dobit tvrtki iz sastava S&P 500 indeksa porasla za 5,6 posto, što je 3,5 postotnih bodova više nego što se procjenjivalo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dow jones, nadaq, wall street, burze