Burze

SVJETSKE BURZE: Wall Street: Dow Jones zaronio ispod 17.000 bodova

Dow Jones oslabio je 117 bodova, ili 0,69 posto, na 16.906 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,70 posto, na 1.963 boda, a Nasdaq indeks 1,35 posto, na 4.391 bod.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale drugi dan zaredom, pri čemu je Dow Jones indeks zaronio ispod razine od 17.000 bodova, jer su ulagači oprezni na početku sezone objava kvartalnih poslovnih izvješća kompanija.

 

Dow Jones oslabio je 117 bodova, ili 0,69 posto, na 16.906 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,70 posto, na 1.963 boda, a Nasdaq indeks 1,35 posto, na 4.391 bod. Zahvaljujući naznakama oporavka američkog gospodarstva od oštrog pada u prvom tromjesečju, prošloga se tjedna Dow Jones indeks prvi puta u povijesti probio iznad psihološki važne granice od 17.000 bodova, a rekordnu razinu dosegnuo je i S&P 500 indeks. Međutim, analitičari kažu da samo dobri makroekonomski podaci više nisu dovoljni za daljnji rast cijena dionica, da njihove visoke razine mogu opravdati samo dobri poslovni rezultati kompanija.

 

A kako se ulagači plaše da u predstojećoj sezoni kvartalnih poslovnih izvješća rezultati kompanija neće biti sjajni, jučer su cijene dionica pale u devet od 10 sektora S&P 500 indeksa. Samo je, i to blago, porastao defanzivni, uslužni sektor.

 

S obzirom na niz upozorenja kompanija da će njihovi prihodi i zarade biti manji nego što se prognoziralo, analitičari su posljednjih tjedana smanjili svoje procjene. U anketi Reutersa očekuju da je dobit kompanija, čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa, u drugom tromjesečju porasla 6,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom travnja očekivali rast od 8,4 posto. Prihodi bi, pak, trebali porasti 3 posto.

 

„Velike kompanije učinile su sve kako bi proizvodni pokazatelji bili dobri. Trebale bi zabilježiti snažan rast prihoda, a ulagači se plaše da im to neće uspjeti“, kaže Derrick Handwerk, partner u tvrtki Handwerk Multi Family Office.

 

Premda zaposlenost u SAD-u posljednjih mjeseci snažno raste, potrošnja Amerikanaca, glavni pokretač uspona gospodarstva, nije zabilježila znatniji rast. Bill Simon, izvršni direktor američkog poslovanja Wal-Marta, kazao je jučer kako poboljšanje situacije na tržištu rada nije dalo potrošačima dovoljno pouzdanja da bi povećali potrošnju. Na pojačano povlačenje ulagača s tržišta ukazuje iznadprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 6,18 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih mjesec dana iznosi 5,8 milijardi.

 

Izvješćem Alcoe nakon zatvaranja tržišta počela je sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća kompanija. Prihodi najvećeg svjetskog proizvođača aluminija iznosili su 5,8 milijardi dolara, gotovo isto kao u drugom lanjskom tromjesečju. Dobit kompanije dosegnula je, pak, 138 milijuna dolara, dok je u istom razdoblju lani zabilježila gubitak. Zahvaljujući boljim rezultatima nego što se očekivalo, cijena dionice Alcoe porasla je više od 1 posto.

 

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,25 posto, na 6.738 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,35 posto, na 9.772 boda, a pariški CAC 1,44 posto, na 4.342 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

fed, dow jones, svjetske burze, burze