A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/darko-lorencin-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Lorencin skočio u 'divlju' vodu Cetine i svladao liticu u kanjonu | Politika+
Turizam

OMIŠ: Lorencin skočio u 'divlju' vodu Cetine i svladao liticu u kanjonu

Uspinjao se i strmom liticom 15-ak metara u vis.

Piše: PolitikaPlus/Hina
Lorencin se u kanjonu Cetine, sudjelujući u prezentaciji mogućnosti za razvoj pustolovnog turizma uz pomoć poznatog hrvatskog alpiniste Stipe Božića, uspinjao i strmom liticom 15-ak metara u vis. Pri spuštanju na zemlju rekao je da ga nije bilo strah jer je imao podršku HGSS-a. "To znači da ni turiste ne treba biti strah kada dolaze u Hrvatsku", kazao je ministar.

Ministar turizma Darko Lorencin, sudjelovao je danas na vježbama Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u Omišu, odnosno Radmanovim mlinicama i kanjonu rijeke Cetine, koje su simulirale akcije spašavanja uz pomoć helikoptera i spašavanja na vodi.

Lorencin je u simuliranoj vježbi spašavanja utopljenika na divljim vodama u spailačkoj opremi skočio u brzak rijeke Cetine te pomagao izvlačenju osobe koju je, za potrebe ove pokazne vježbe, nosila "divlja" voda. Sudjelovao je i u spašavanju posade gumenog čamca koji se prevrnuo u divljoj" vodi Cetine. Novinarima je potom kazao da je vježba bila teška i naporna "čak i u ovim kontroliranim uvjetima s teškom opremom na sebi".

"Trebamo imati na umu da se nepoželjne stvari ne događaju tamo gdje mi želimo nego negdje drugdje, a to znači da je pripadnicima HGSS-a u takvim situacijama jako naporno", kazao je ministar po izlasku iz cetinskog brzaka gdje se odvijala vježba.

Lorencin se u kanjonu Cetine, sudjelujući u prezentaciji mogućnosti za razvoj pustolovnog turizma uz pomoć poznatog hrvatskog alpiniste Stipe Božića, uspinjao i strmom liticom 15-ak metara u vis. Pri spuštanju na zemlju rekao je da ga nije bilo strah jer je imao podršku HGSS-a. "To znači da ni turiste ne treba biti strah kada dolaze u Hrvatsku", kazao je ministar.

Istaknuo je da je Hrvatska "apsolutno sigurna" za turiste, jer osim policije, vatrogasaca i vojske u slučaju potrebe angažira se i HGSS, tako da 13 miljuna turista koliko ih, po Lorencinovim riječima, posjeti godišnje Hrvatsku, mogu biti sigurni.

"Iznimno je važna HGSS za razvoj pustolovnog turizma u Hrvatskoj. Proširuje se dostupnost turistima određenih atrakcija i prirodnih ljepota što podiže konkurentnost destinacija Republike Hrvatske"", naglasio je Lorencin. Dodao je i da je Ministarstvo turizma ove godine udvostručilo svoju financijsku potporu HGSS-u te su u pripremi projekti za "povlačenje" sredstava iz EU fondova za financiranje turističkih djelatnosti te spasilačke službe.

Tijekom boravka u kanjonu rijeke Cetine, ministar je obišao projekt adrenalinskog parka Zipline , čiju je realizaciju podržalo i ministarstvo preko programa "Inovativni turizam". Park se sastoji od osam žica ukupne duljine 2100 metara na visini od 150 metara, koje se nalaze u kanjonu rijeke Cetine, tri kilometra od Omiša. Cjelokupni program spuštanja po žicama, odnosno sajlmama koje premošćuju prostor između strmih litica i rijeku Cetinu, traje tri sata te pruža nezaboravne doživljaje u prekrasnoj prirodi.

U blizini gradskog nogometnog stadiona u Omišu Lorencin je nazočio i redovitom helikopterskom treningu HGSS-a koji se upriličuje svake godine radi produžavanaja Europske licence za helikopterske intervencije.

Pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić, izjavio je kako njihove aktivnosti nisu samo spasilačke intervencije nego se servisiranjem sigurnosti turista koji se bave pustolovnim sportovima, razvija turizam u Hrvatskoj što ima i pozitivne gospodarske učinke.

"Iako gotovo svaki dan imamo aktivnosti spašavanja i intervencije, HGSS svojim djelovanjem otvara nove prostore za razvoj sportskog i pustolovnog turizma te tako doprinosi razvoju nove ponude. Priprema preventive, uređivanje staza i osposobljavanje vodiča zapravo čine 95 posto naših aktivnosti, dok se samo pet posto odnosi na akcije spašavanja“, poručio je Prizmić.

Za boravka u Omišu u kanjonu Cetine ministar Lorencin je u razgovoru s novinarima kritizirao izvođenje radova na prometnicama tijekom glavne turističke sezone kao što je to slučaj sa trenutačnim radovima na omiškoj zaobilaznici. Pozvao je da se ubuduće to ne ponavlja te je kazao da se takve aktivnosti ne mogu kazniti, ali jedinice lokalne samouprave mogu svojim odlukama spriječti da se radovi izvode tijekom "špice" turističke sezone.

Na novinarski upit kako komentira nedavnu peticiju mještana Palmižane na Hvaru kojom su se pobunili protiv jahtnih turista, Lorencin je rekao kako nama treba jahtni turizam, ali se jedinice lokalne samouprave trebaju angažirati i, kako je kazao, "iskoordinirati prostore i uvale gdje će se on odvijati, te, u slučaju potrebe, angažirati se i na reguliranju plovidbe".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HGSS, OMIŠ, DARKO LORENCIN, CETINA