A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dubrovnik-037.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U predsezoni 14,5 posto manje kruzera nego u istom razdoblju 2013. | Politika+
Turizam

DSZ: U predsezoni 14,5 posto manje kruzera nego u istom razdoblju 2013.

Kada se to svede na brojke, u ožujku je bilo šest tih putovanja, a u lanjskom 14, dok je u svibnju bilo 112 putovanja ili 23 manje nego u istom lanjskom mjesecu.

Piše: PolitikaPlus

Kružnih putovanja stranih brodova ili kruzera u Hrvatskoj je u prvih pet mjeseci ove godine bilo 14,5 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, a njima je došlo i 19,5 posto manje putnika, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

 

Ukupno je u tome razdoblju bilo 159 kružnih putovanja stranih brodova u hrvatskom teritorijalnom moru ili 17 manje nego u prvih pet mjeseci lani, dok je putnika bilo ukupno 209 tisuća ili 50 tisuća manje. Ipak, ti su brodovi u Hrvatskoj boravili gotovo 3 posto više dana nego lani, odnosno 410 dana ili 31 dan duže. Na takve ukupne petomjesečne pokazatelje kružnih putovanja stranih brodova u Hrvatskoj najviše su utjecali jako slab ožujak te nešto manje slab svibanj u kojima je tih putovanja bilo 57,1 posto odnosno 20,5 posto manje nego u istim mjesecima prošle godine.

 

Kada se to svede na apsolutne brojke, u ožujku je bilo šest tih putovanja, a u lanjskom 14, dok je u svibnju bilo 112 putovanja ili 23 manje nego u istom lanjskom mjesecu.

 

Prema zastavi brodova na kružnim putovanjima u Hrvatskoj nema bitnijih promjena u odnosu na prijašnje godine pa je tako i u prvih pet mjeseci najviše brodova bilo pod zastavama Malte (38), Bahama (25) te Italije i Paname (po 24).

 

Ukupno su kruzeri u prvih pet mjeseci ove godine u Hrvatsku dolazili pod zastavama 13 zemalja, a osim već spomenutih i drugih 'tradicionalnih' dolazaka brodova iz Belgije, Francuske, Bermuda, s Maršalovih otoka, Svetog Vincenta i Grenadina te drugih, ove je godine 'novost' dolazak brodova pod zastavom Otoka Wallis i Fotuna (francuski prekomorski teritorij u Tihom oceanu) i to sa osam putovanja u svibnju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dsz, kruzeri, turizam, statistika