Zagreb

NAGODBA: Suradnica zagrebačkog 'policajca svodnika' nakon priznanja osuđena na rad za opće dobro

Nova sjednica optužnog vijeća zakazana je za rujan.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zbog nagodbe jedne od optuženih "suradnica" bivšeg policajca Mislava Merkaša, koji je svodnicima navodno dojavljivao podatke o racijama i na taj način u šest godina zaradio najmanje 162 tisuće eura, ponovno je odgođena odluka o osnovanosti optužnice protiv nekada vodećeg zagrebačkog inspektora za prostituciju.

Nagodbu s tužiteljstvom kojom je osuđena na rad za opće dobro postigla je Katica Sokol, a nova sjednica optužnog vijeća zakazana je za rujan. Tada bi konačno trebala biti potvrđena ili odbačena optužnica protiv Merkaša i preostalih sedmero optuženih koji će s njim dijeliti optuženičku klupu, nakon što su četvorica optuženika nagodbu s tužiteljstvom poptisali još sredinom lipnja.

Tužiteljstvo tvrdi da je Merkaš u kriminalnu skupinu okupio uglavnom svodnike, ali i svoju suprugu, policajku Natašu Gudek Merkaš, optuženu za prodavanje informacija.

Uskok 13 optuženih tereti da su se udružili zbog primanja i davanja mita, podvođenja i pomaganja u tim nedjelima. Osim što je ostale povezao u "zajedničko djelovanje" Merkeš je, po tvrdnjama tužiteljstva, "za novčanu naknadu i druge protuusluge", okrivljenicima za koje je znao da organiziraju pružanje seksualnih usluga redovito dojavljivao povjerljive podatke o početku i dovršetku policijskih racija usmjerenih na otkrivanje i sprečavanje prostitucije.

Tužiteljstvo ističe da je vodeći zagrebački policajac za prostituciju osobama koje su mu trebale biti meta 'čuvao leđa' punih šest godina. Osim što ih je obavještavao o policijskim racijama odavao im je i podatke o tajnom nadzoru, odnosno prisluškivanju telefona i praćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sud, nagodba, policajac svodnik, policija