A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gay-pride-003.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zagreb pride: Životno partnerstvo priznato kao obiteljski život | Politika+
Hrvatska

REAKCIJA: Zagreb pride: Životno partnerstvo priznato kao obiteljski život

Obiteljski život istospolnih parova, od sada životnih partnera i partnerica, u Hrvatskoj štite Ustav, Europska konvencija o ljudskim pravima i Ustavni sud, ističe Zagreb Pride.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nakon što je Hrvatski sabora danas s 89 glasova usvojio Zakon o životnom partnerstvu, koji je definiran kao zajednica obiteljskog života dvije osobe istog spola, u Hrvatskoj su brak, izvanbračna zajednica, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo zakonski priznati kao zajednice koje predstavljaju obiteljski život, priopćila je udruga Zagreb Pride.

Obiteljski život istospolnih parova, od sada životnih partnera i partnerica, u Hrvatskoj štite Ustav, Europska konvencija o ljudskim pravima i Ustavni sud, ističe Zagreb Pride.

Udruga stoga podsjeća na poruku Ustavnoga suda iz studenog prošle godine u kojoj se kaže kako "eventualna dopuna Ustava odredbom prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca ne smije imati nikakvog utjecaja na daljnji razvitak zakonskih okvira instituta izvanbračne i istospolne zajednice u skladu s ustavnim zahtjevom da svatko u Republici Hrvatskoj ima pravo na poštovanje i pravnu zaštitu svoga osobnog i obiteljskog života te svoga ljudskog dostojanstva".

To dugo čekano zakonsko priznanje naših obitelji jasno poručuje da su sve obitelji jednake, da sve obitelji zaslužuju živjeti sigurno i sretno te da je ljudsko dostojanstvo neotuđivo, neovisno o nečijoj spolnoj orijentaciji ili rodnom identitetu, kaže se u priopćenju.

Upravo zato će istospolni parovi sklapati životno partnerstvo na javan i svečan način, pred matičarom, čime će Hrvatska i na simbolični način obje obiteljske zajednice, brak i životno partnerstvo, tretirati jednako, ističe Zagreb Pride.

Zakon o životnom partnerstvu stupit će na snagu osmog dana od objave u Narodnim novinama, a prva istospolna vjenčanja, po procjeni udruge, moći će se održati sredinom kolovoza.

Zakon o životnom partnestvu veliki je korak naprijed za ljudska prava u Hrvatskoj i još veći za jednakost, dostojanstvo i prava LGBT osoba u našoj zemlji, ocjenjuje Zagreb Pride.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sabor, zagreb pride, Zakon o životnom partnerstvu