Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: U FOKUSU: azijski ulagači oprezni, euro ispod 1,36 dolara

Ulagače nije ohrabrio ni podatak o nešto bržem rastu kineskog gospodarstva nego što se očekivalo.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

 Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, zbog jučerašnjeg pada indeksa na Wall Streetu, a ulagače nije ohrabrio ni podatak o nešto bržem rastu kineskog gospodarstva nego što se očekivalo.

 

Podaci su u skladu s očekivanjima, no oporavak je još u krhkoj fazi, posebice s obzirom na korekciju tržišta nekretnina. Oporavak gospodarstva prilično je ovisan o poticajnim mjerama vlasti.

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu i Singapuru porasle između 0,1 i 0,3 posto. Burzovni indeksi u Australiji i Južnoj Koreji pali su, pak, između 0,1 i 0,2 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto. Na tržištima vlada oprez jer su jučer na Wall Streetu S&P 500 i Nasdaq indeks pali između 0,2 i 0,5 posto, nakon što je predsjednica Feda Janet Yellen kazala da su vrijednosti pojedinih sektora na tržištu kapitala nategnute. Čini se, kazala je Yellen u polugodišnjem izvješću Kongresu, da su „vrijednosti dionica manjih kompanija, društvenih mreža i biotehnoloških tvrtki nategnute“.

 

Zbog toga je jučer Russell 2000 indeks manjih američkih kompanija pao za 1 posto, a za toliko su pale i cijene dionica društvenih mreža, kao što su Facebook i Twitter. Pod pritiskom se našao i biotehnološki sektor.

 

Ipak, pad tržišta ublažila je poruka predsjednice Feda kako se gospodarstvo još nije sasvim opravilo od financijske krize. To znači, kažu analitičari, da će američka središnja banka i dalje voditi poticajnu politiku rekordno niskih kamatnih stopa.

 

Jutros je, pak, objavljeno da je u drugom tromjesečju kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao 7,5 posto na godišnjoj razini, dok se očekivao rast od 7,4 posto. To predstavlja blago ubrzanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, s obzirom da je u prvom kvartalu ojačalo 7,4 posto. „Podaci su u skladu s očekivanjima, no oporavak je još u krhkoj fazi, posebice s obzirom na korekciju tržišta nekretnina. Oporavak gospodarstva prilično je ovisan o poticajnim mjerama vlasti“, kaže Chang Jian, analitičar u Barclays banci. Nakon usporavanja rasta kineskog BDP-a u prvom kvartalu, tamošnje su vlasti uvele niz manjih, ali ciljanih mjera kako bi ga ubrzale, pa se ulagači nadaju daljnjim potezima vlasti.

 

Na valutnim je tržištima, pak, euro pod pritiskom od jučer poslijepodne, kada je na niz slabijih nego što se očekivalo pokazatelja iz eurozone pridodan i podatak njemačkog instituta ZEW o padu povjerenja njemačkih ulagača i analitičara sedmi mjesec zaredom.

 

Nove naznake usporavanja rasta najvećeg europskog gospodarstva izazvale su pad tečaja eura na 1,3560 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3620 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je s jučerašnjih 138,30 na 137,90 jena. Dolar je, pak, ojačao prema 'japancu', pa se njegov tečaj jutros kreće oko 101,75 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 101,60 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

azijske burze, singapur, jen, šangaj, tokio