Burze

SVJETSKE BURZE: Wall Street: Preuzimanja potiču tržište, novi rekord Dow Jonesa

Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, što se zahvaljuje najavama preuzimanja i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

Piše: PolitikaPlus/hina/Reuters

Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, što se zahvaljuje najavama preuzimanja i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

 

Dow Jones ojačao je 77 bodova, ili 0,45 posto, na 17.138 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,42 posto, na 1.981 bod, a Nasdaq indeks 0,22 posto, na 4.425 bodova. Najviše je jučer, više od 17 posto, skočila cijena dionice Time Warnera, nakon što je Twenty-First Century Fox ponudio za tu medijsku kompaniju 80 milijardi dolara. Time Warner odbio je ponudu, dok je cijena dionice Twenty-First Century Foxa pala više od 6 posto. Snažno je, više od 9 posto, skočila i cijena Intela, nakon što je najveći svjetski proizvođač čipova izvijestio o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u drugom tromjesečju.

 

„Neko su vrijeme investitori oklijevali s kupnjom, pa je tržište stagniralo. No, dobri poslovni rezultati kompanija i vijesti o preuzimanjima naveli su ulagače da nastave investirati“, kaže Rick Meckler, predsjednik u fondu LibertyView Capital Management. Međutim, nekoliko je kompanija razočaralo svojim poslovnim rezultatima. Zbog toga je jučer cijena dionice Yahooa potonula više od 5 posto, dok je dionica Bank of America pojeftinila gotovo 2 posto. Nakon nekoliko velikih podbačaja, analitičari su ponešto smanjili i svoje prvotne procjene. U anketi Reutersa sada procjenjuju da je dobit kompanija, čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa, u drugom tromjesečju porasla 4,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još prije nekoliko dana očekivali rast od 5,2 posto. Prihodi bi, pak, trebali porasti 3,1 posto.

 

„Prolazimo kroz ranu fazu sezone poslovnih izvješća. Rezultati kompanija nisu sjajni, ali su dobri. Samo je nekoliko kompanija doista razočaralo“, kaže Rick Meckler. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,11 posto, na 6.784 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,44 posto, na 9.859 bodova, a pariški CAC 1,48 posto, na 4.369 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetske burze, bank of amerika, dow jones, cijene dionica, europske burze