Hrvatska

OKRUGLI STOL: Ruža Tomašić: Hrvatima prognanima iz BiH moramo što prije riješiti stambeni status!

'Mi popravljamo i izgrađujemo kuće Srbima koji nikada ni ne dođu iz Srbije.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
"Mi popravljamo i izgrađujemo kuće Srbima koji zapravo nikada ni ne dođu iz Srbije, samo čekaju da prođe obveznih deset godina da bi mogli prodati obnovljene kuće, a ne rješavamo stambeno pitanje ovim ljudima koji tu žive. Ako možemo svima, možemo valjda i svojima", poručila je Tomašić na okruglom stolu "Ispod prognaničkog križa".

U Hrvatskoj još uvijek stambeni status nije riješilo oko 3.000 obitelji Hrvata protjeranih iz BiH, od kojih je 700 u Karlovačkoj županiji, pa je predsjednica HSP AS i europarlamentarka Ruža Tomašić na današnjem okruglom stolu u selu Vojnovac kod Josipdola najavila učiniti sve kako bi se njihovi problemi što prije riješili.

"Mi popravljamo i izgrađujemo kuće Srbima koji zapravo nikada ni ne dođu iz Srbije, samo čekaju da prođe obveznih deset godina da bi mogli prodati obnovljene kuće, a ne rješavamo stambeno pitanje ovim ljudima koji tu žive. Ako možemo svima, možemo valjda i svojima", poručila je Tomašić na okruglom stolu "Ispod prognaničkog križa".

Naglasila je kako Hrvatska mora stati iza tih ljudi koji su protjerani iz Republike Srpske, ili na način da inzistira na obnovi njihovih domova, ili da dobiju kuće u Hrvatskoj u kojima sada žive, a koje je Agencija za promet nekretnina (APN) otkupila od izbjeglih Srba.

"Zašto ne stanemo iza tih ljudi, to su isto Hrvati, a kao državljani Republike Hrvatske ujedno su i građani Europske unije. Nemam ništa protiv da se pozovu Srbi da se vrate, da im se obnove kuće, ali treba priznati da smo Hrvate izdali, i što se tiče njihovog povratka u Republiku Srpsku, a i što se tiče boravka ovdje", istaknula je.

HDZ-ovac Ivan Mateša, član Upravnog odbora Zajednice povratnika Hrvatske, obećao je da će se Zajednica u suradnji s naseljeničkim udrugama potpuno predati rješavanju problema naseljenih Hrvata, a to je u svoje ime obećao i predsjednik Županijske skupštine Željko Bokulić (HSP AS).

Prema Matešinim podacima, 1993. godine je, uz 250.000 Hrvata prognanih iz svojih sela i gradova u Hrvatskoj, bilo još i 400.000 Hrvata prognanih iz BiH. Od toga je Karlovačka županija zbrinula njih oko 20.000 iz Hrvatske te oko 40.000 iz BiH.

Borislav Kašljević (HSP AS), potpredsjednik Udruge naseljenih Hrvata iz Sjeverozapadne Bosne, napomenuo je kako je samo stotinjak od više stotina Hrvata koji su naseljeni na području Vojnovca i Plaškog darovnicama dobile kuće u vlasništvo. Stoga je od Ruže Tomašić zatražio da se zauzme kako bi se bez odgode aktivirale darovnice za sve otkupljene kuće. Zamolio ju je i da, kao europarlamentarka, pokuša pronaći novac za etažiranje stambenih zgrada kako bi se stanovi mogli upisati u vlasničke knjige.

Župan Ivan Vučić (HDZ) rekao je kako je zakonski sve dobro regulirano, ali da se propisi ne provode, kao što nije poznato ni kakvi su državni ciljevi u vezi mogućeg povratka Hrvata u BiH. "Čak i kada bi im povratak bio moguć i prihvatljiv u spaljena hrvatska sela, to znači da bi krajevi poput Plaškog ostali pusti, a to sigurno nije interes Republike Hrvatske, već da se oni gospodarski pomognu i ojačaju pa da ovdje ostanu", kazao je Vučić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srbi, povratnici, hrvati, ruža tomašić