Mojbiz

SVJETSKE BURZE: U FOKUSU: Azijske burze na najvišim razinama u tri godine

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros dosegnule najviše razine u tri godine ..

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros dosegnule najviše razine u tri godine jer su geopolitičke napetosti u Ukrajini i Pojasu Gaze pale u drugi plan.

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,1 i 1,2 posto. Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,5 posto, dosegnuvši najvišu razinu od 2011. godine. Snažan rast cijena dionica u Šangaju i Hong Kongu zahvaljuje se naznakama ublažavanja restrikcija na kupnju kuća u nekim kineskim gradovima, što bi trebalo potaknuti jačanje posrnulog tržišta nekretnina.

 

Uz to, špekulira se o novim ciljanim poticajnim mjerama kineskih vlasti kako bi se ubrzao rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

 

Na azijskim burzama vlada dobro raspoloženje, premda su jučer na Wall Streetu cijene dionica blago pale. Unatoč tome, analitičari kažu kako sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama na najvećoj svjetskoj burzi ne splašnjava.

 

Pritom ukazuju na to da se, unatoč geopolitičkim napetostima, VIX indeksa 'straha' Čikaške burze opcija kreće duboko ispod povijesnog prosjeka od 20 bodova. Prošloga je četvrtka, nakon rušenja malezijskog zrakoplova nedaleko ukrajinsko-ruske granice, taj indeks skočio više od 30 posto, no posljednjih je dana ponovno splasnuo. „Raspoloženje ulagača smirilo se nakon prošlotjedne bure izazvane rušenjem malezijskog zrakoplova i ofenzivom izraelskih snaga na Pojas Gaze, pa se stabilizirao i VIX indeks“, kaže Akio Yoshino, ekonomist u tvrtki Amudi Japan.

 

Uz to, špekulira se kako bi veliki investicijski fondovi uskoro mogli više ulagati na tržištima u razvoju, s obzirom da dio analitičara smatra da su američke dionice ponešto preskupe, s obzirom da se njihove cijene kreću na najvišim razinama u povijesti, dok situacija u najvećem svjetskom gospodarstvu baš i ne impresionira.

 

A kako je ponešto splasnula napetost u vezi situacije u Ukrajini i na Bliskom istoku, tako je na valutnim tržištima blago oslabio japanski jen, koji je posljednjih dana jačao jer se smatra sigurnim utočištem u nesigurna vremena. Tečaj dolara dosegnuo je jutros 101,50 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 101,20 jena. Cijena eura prema 'japancu' porasla je, pak, s jučerašnjih 137,10 na 137,30 jena. U odnosu na američku valutu, tečaj eura skliznuo je na 1,3525 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3545 dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nikkein indeks, azijske burze, svjetske burze