Zdravlje

KARANTENA: Ebola stigla u Sijera Leone, Liberija zatvara granice

Ebola ubija i do 90 posto oboljelih, iako je stopa smrtnosti u najnovijoj epidemiji oko 60 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Sijera Leone potvrdila je prvi slučaj zaraze smrtonosnim virusom ebole pošto je prvi slučaj prijavila i Nigerija te je u svrhu suzbijanja epidemije koja je u tom dijelu Afrike odnijela najmanje 660 života i zarazila trojicu liječnika, liberijska vlada zatvorila sve granične prijelaze, ograničila okupljanja i uvela stroge zdravstvene mjere, javlja u ponedjeljak Reuters.

 

Nove su mjere uvedene nakon što su se Gvineja, Liberija i Sijera Leone suočile s najozbiljnijom epidemijom tog virusa. Izbijanje ebole velik je teret za zdravstvene sustave nekih od najsiromašnijih afričkih zemalja.Nakon prvog slučaja u Nigeriji i Sijera Leone u nedjelju je zabilježio slučaj te bolesti u glavnom gradu Freetownu. Među oboljelima je i troje liječnika od kojih je liberijski doktor Samuel Brisbane u subotu preminuo u klinici u Monroviji.

 

Američki liječnik koji je u više zemalja zapadne Afrike pomagao u suzbijanju epidemije ebole zarazio se također u Liberiji. Samaritan's Purse, kršćanska karitativna udruga, rekla je da je Kent Brantly smješten u karantenu u bolnici ELWA u Monroviji, liberijskoj prijestolnici, a prema informacijama koje stižu njegovo je stanje ozbiljno.

 

Treći liječnik, Sheikh Umar Khan, vodeći stručnjak za ebolu u Sijera Leoneu, liječi se u klinici Liječnika bez granica (MSF) i prognoze su da će preživjeti.

 

Ebola ubija i do 90 posto oboljelih, iako je stopa smrtnosti u najnovijoj epidemiji oko 60 posto. Virus je jako zarazan, posebice u kasnoj fazi, a simptomi uključuju povraćanje, dijareju te unutarnje i vanjsko krvarenje. Prenosi se krvlju i drugim tjelesnim tekućinama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdrastvo, sijera leone, virus, ebola, liječnici