Turizam

KRITIKE: HDZ: U turizmu je katastrofa, premalo se trošilo na promociju

'Očito da je u marketinškom planiranju HTZ-a došlo do poremećaja, jer iako se zadnjih godina srpanjska 'rupa' ponavlja, ove je godine znatno izraženija i trebalo je više tržišno raditi da se to pokuša izbjeći.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
'Očito da je u marketinškom planiranju HTZ-a došlo do poremećaja, jer iako se zadnjih godina srpanjska 'rupa' ponavlja, ove je godine znatno izraženija i trebalo je više tržišno raditi da se to pokuša izbjeći.'

Iz HDZ-ova Odbora za turizam upozorili su danas kako je od hrvatskog turizma ove sezone ostala katastrofa, pogotovo u srpnju koji je po svim osnovama i u skoro svim regijama sa znatno većom 'rupom' u turističkim dolascima i noćenjima nego što se predstavlja javnosti, a ta će se 'rupa', kažu, teško nadoknaditi do kraja godine,

Predsjednik Odbora i malološinjski gradonačelnik Gari Cappelli je na konferenciji za novinare rekao kako su razlozi te "katastrofe u turizmu" prije svega u nedovoljno iskorištenim sredstvima za promociju, za što odgovornim smatra vodstvo Hrvatske turističke zajednice (HTZ). Tvrdi, naime, da je HTZ na ovu godinu prebacio lani nepotrošenih 100 milijuna kuna, ali da se svejedno gotovo ništa dodatno nije napravilo.

"Očito da je u marketinškom planiranju HTZ-a došlo do poremećaja, jer iako se zadnjih godina srpanjska 'rupa' ponavlja, ove je godine znatno izraženija i trebalo je više tržišno raditi da se to pokuša izbjeći", kazao je Cappelli.

Podsjetio je da je HDZ zbog loše promocije već lani tražio smjenu (bivše) direktorice Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić, koja je na kraju i smijenjena, ali opet bez pomaka u promociji, za što primjere vidi i u gotovo nikako iskorištenom nastupu Hrvatske na SP-u u Brazilu, kao ni ulasku Hrvatske u EU.

I loše vremenske prilike ove sezone smatra problemom, ali samo djelomice, dok znatno većim drži ovogodišnje povećanje međustope PDV-a na smještaj s 10 na 13 posto, kao i što je za male iznajmljivače smještaja PDV i dalje 25 posto, zbog čega je popunjenost i tih kapaciteta ove godine slabija. Za poruke ministra turizma Darka Lorencina da će se svim snagama boriti za smanjenje te stope rekao je da su stigle prekasno jer je šteta već učinjena, a štetnom smatra i najave povećanja boravišne pristojbe.

Član HDZ-ova Odbora i direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella nije zadovoljan ni prošlotjednim izborom novih direktora stranih predstavništava HTZ-a, jer među njima nema predstavnika Dalmacije, pa traži da se to promijeni. Traži i izmjenu ove godine usvojene izmjene pravilnika o uvjetima za kandidate za direktore turističkih zajednica, iz kojih je izbačeno iskustvo u turizmu, što smatra neviđenim propustom i degradacijom struke, jer se sada za te direktore primjerice javljaju i direktori pogrebnih poduzeća.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TURIZAM, HTZ, HDZ