Burze

SVJETSKE BURZE: Wall Street: Indeksi nepromijenjeni, nema razloga za kupnju dionica

Oprez ulagača posljedica je strahovanja od korekcije cijena dionica na niže, nakon što su nedavno S&P 500 i Dow Jones dosegnuli najviše razine u povijesti

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer je zbog ukrajinske krize i slabih poslovnih vijesti splasnula sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

 

Dow Jones ojačao je 13 bodova, ili 0,08 posto, na 16.443 boda, a Nasdaq indeks 0,05 posto, na 4.355 bodova. S&P 500 ostao je nepromijenjen na 1.920 bodova. Najviše je, 1,3 posto, jučer pao S&P indeks telekomunikacijskog sektora, nakon što je Sprint odustao od preuzimanja T-Mobile u SAD-u. Propalo je još jedno veliko preuzimanje. Twenty-First Century Fox, kompanija medijskog magnata Ruperta Murdocha, povukla je svoju 80 milijardi dolara vrijednu ponudu za kupnju Time Warnera. Cijena dionice Time Warnera potonula je gotovo 13 posto, dok je dionica Foxa poskupila više od 3 posto.

 

Dionica Walgreena pojeftinila je, pak, 14 posto nakon što je najveći američki lanac za prodaju lijekova poručio da, premda je preuzeo najveći europski farmaceutski lanac, neće prebaciti svoje sjedište u Europu kako bi smanjio porezna davanja. Ulagače zabrinjava i rast napetosti u Ukrajini jer tamošnja vlada signalizira da u ofenzivi protiv proruskih separatista namjerava napasti Donjeck, dok Rusija gomila vojne snage na granici s Ukrajinom.

 

„Puno je čimbenika koji pritišću tržište, od sezone poslovnih rezultata, do slabih podataka o zapošljavanju i geopolitičke napetosti. No, da se ulagači doista plaše eskalacije sukoba u Ukrajini ili na Bliskom istoku, mislim da bi cijene dionica pale dva do tri posto“, kažeGary Flam, portfelj menadžer u fondu Bel Air Investment Advisors. Oprez ulagača posljedica je strahovanja od korekcije cijena dionica na niže, nakon što su nedavno S&P 500 i Dow Jones dosegnuli najviše razine u povijesti, premda poslovni rezultati kompanija, ni situacija u američkom gospodarstvu nisu impresivni. A korekcija cijena na niže od 10 posto nije na Wall Streetu zabilježena već tri godine.

 

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,69 posto, na 6.636 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,65 posto, na 9.130 bodova, a pariški CAC 0,61 posto, na 4.207 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

burze, wall street, dow jones, svjetske burze