Svijet

ŠIRENJE EBOLE: WHO proglasio izvaredno stanje zbog epidemije ebole

WHO napominje da je ovo najteža epidemija ebole u gotovo 40 godina otkako je prvi put identificirana kod ljudi.

Piše: p/h

 Epidemija ebole u zapadnoj Africi "izvanredan je događaj" i "međunarodni zdravstveni rizik", objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

 

WHO upozorava da su moguće posljedice daljnjeg širenja bolesti u svijetu, koja je usmrtila gotovo tisuću ljudi u četiri zapadnoafričke zemlje, "jako ozbiljne" s obzirom na njezinu virulentnost. "Koordiniran međunarodni odgovor smatra se nužnim kako bi se zaustavilo ili suzbilo širenje ebole u svijetu", kaže se u priopćenju WHO-a nakon dvodnevnog sastanaka odbora za izvanredne situacije posvećenom toj krizi. Proglašenje međunarodnog zdravstvenog rizika ne znači da WHO očekuje širenje virusa izvan zapadne Afrike, nego je poziv na veći oprez.

 

Države u kojima se bolest pojavila, Gvineja, Liberija, Nigerija i Sierra Leone, trebale bi proglasiti izvanredno stanje, smatra WHO. Dodaje ipak da opća zabrana međunarodnih putovanja ili trgovine nije potrebna. Keiji Fukuda, čelnik organizacije za zdravstvenu sigurnost, istaknuo je da bi se širenje ebole moglo zaustaviti uz odgovarajuće mjere.

 

"To nije tajanstvena bolest. To je zarazna bolest koju se može suzbiti", rekao je. "To nije virus koji se širi zrakom." WHO napominje da je ovo najteža epidemija ebole u gotovo 40 godina otkako je prvi put identificirana kod ljudi. To je djelomice zbog slabosti pogođenih zemalja, njihovih slabih zdravstvenih sustava i manjka resursa, ljudskih, financijskih i materijalnih.

 

Premda je većina slučajeva bolesti zabilježena u zabačenim područjima na granici Gvineje, Sierre Leonea i Liberije, uzbunu zbog širenja bolesti izazvala je prošli mjesec smrt američkog državljanina u Nigeriji kamo je stigao zrakoplovom iz Liberije. Dvoje američkih humanitarnih djelatnika zaraženih u Liberiji dobilo je eksperimentalni lijek, a WHO-ovi stručnjaci razmotrit će idući tjedan mogućnost njegova davanja Afrikancima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

who, afrika, zaraza, ebola