A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/Mihael-zmajlovic-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Mihael Zmajlović: Za projekt 'Zeleni Brač' osigurano 7 milijuna kuna | Politika+
Turizam

MINISTAR: Mihael Zmajlović: Za projekt 'Zeleni Brač' osigurano 7 milijuna kuna

'Dobro je što su Grad Supetar i jedinice lokalne samouprave na Braču krenule s rješavanjem ekološkog problema uvođenjem razvrstavanja otpada.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Projekt "Zeleni Brač", koji će krenuti u realizaciju nakon završetka sezone, bit će financiran s više od sedam milijuna kuna, a njime je predviđeno da turisti uživaju u ekološki zdravoj sredini, rečeno je nakon današnjeg stanka ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića s lokalnim dužnosnicima u Supetru na Braču.

"Dobro je što su Grad Supetar i jedinice lokalne samouprave na Braču krenule s rješavanjem ekološkog problema uvođenjem razvrstavanja otpada. Mi smo to podržali kroz Fond zaštite okoliša i ta će investicija stajati više od sedam milijuna kuna, a u sklopu nje će se nabaviti komunalna oprema", izjavio je Zmajlović novinarima.

Izvijestio je kako projekt "Zeleni Brač" predviđa i izgradnju reciklažnog dvorišta te, a što je ocijenio najvažnijim, pokretanje projektne dokumentacije za sanaciju preostala dva odlagališta na Braču - u Pučišćima i Supetru. Naglasio je kako se na sastanku razgovaralo i o projektima energetske učinkovitosti, s namjerom da sve to zajedno utječe na poboljšanje života na otoku.

Gledajući sa strane, dodao je, često se čini da je život na otocima idiličan i lijep, ali stanje je nešto drugačije i otočani se su suočavaju s izazovima. "Posebne izazove u gospodarenju otpadom stvara promjena broja posjetitelja, koja tijekom sezone zna biti i sedam puta veća od broja posjetitelja izvan sezone", istaknuo je Zmajlović.

Upitan kako ocjenjuje ekološko stanje na Braču, izrazio je žaljenje što se u zadnjih deset do petnaest godina po pitanju gospodarenja otpadom "nije učinilo dovoljno ili gotovo ništa". "Koraci koji se sada poduzimaju su garancija da ćemo već 2015. i 2016. godine pratiti dobre rezultate i otok će biti sve uređeniji", kazao je Zmajlović. Treba, dodao je, krenuti u sanaciju i osigurati prostor za odlaganje otpada u Supetru do izgradnje županijskog regionalnog Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

Napomenuo je kako projekt "Zeleni otoci" nije samo rješavanje higijene i problema koje stvara otpad, nego se stvara i dodana vrijednost. "Na otocima se može dobiti dodana vrijednost jer će se omogućiti turistima uživanje u ekološki zdravoj sredini te će vidjeti da im je mjesto domaćin pružilo čist okoliš i omogućilo da upravljaju sa sirovinama, da sudjeluju u sustavu koji možda imaju i u svojoj zemlji iz koje dolaze", rekao je ministar.

Upravo u tom cilju, pojasnio je, u posljednje dvije godine u cijeloj su državi pokrenuti projekti usmjereni na razvrstavanje otpada vrijedni više od 400 milijuna kuna. "Tih 400 milijuna kuna u dvije godine više je nego što je u osam godina prije toga bilo investirano za tu nemjenu i tu se vidi jedan snažan pomak, a rezultat toga bit će povećanje stupnja reciklaže, odnosno izdvajanja korisnog otpada", kazao je Zmajlović.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković rekla je kako će projekt krenuti nakon ovogodišnje turističke sezone, a u sklopu njega će se o važnosti razvrstavanja otpada educirati pučanstvo te učenici u školama i djeca u vrtićima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

otpad, zeleni brač, mihael zmajlović, brač