Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: U FOKUSU: Oprezno na azijskim burzama, u fokusu Ukrajina

Jutros se nervozno trguje jer napetosti u Ukrajini nagrizaju povjerenje investitora, a i na deviznim tržištima jača potražnja za sigurnim valutama.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim burzama jutros se nervozno trguje jer napetosti u Ukrajini nagrizaju povjerenje investitora, a i na deviznim tržištima jača potražnja za sigurnim valutama.

 

Tokijski Nikkei indeks jutros je, oko 7,30 sati, bio u blagom plusu, od 0,02 posto, na 15.318 bodova. Većina najvažnijih azijskih burzovnih indeksa stagnira, bilo u pozitivnom ili negativnom području. Stoga ni MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez Japana danas ne bilježi promjene, nakon prošlotjednog rasta za 2,5 posto, što je njegov najveći tjedni skok u zadnjih gotovo pet mjeseci. Investitori su na oprezu jer je 4-mjesečni sukob na istoku Ukrajine tijekom vikenda ušao u kritičnu fazu. Kijev i zapadne vlade nervozno gledaju hoće li Rusija intervenirati kako bi pružila podršku opkoljenim proruskim separatistima uz granicu.

 

„Investitori su prošloga tjedna utonuli u zadovoljstvo, misleći da je korekcija s početka kolovoza okončana. Situacija u Ukrajini, međutim, podsjetila ih je da se geopolitika ne može ignorirati“, ustvrdio je Japser Lawler, tržišni analitičar pri CMC Marketsu.

 

Istodobno, na deviznim tržištima tečaj eura ne bilježi jutros veće promjene prema dolaru. Njime se trguje po 1,3393 dolara, što je nadomak najniže razine u devet mjeseci od 1,3359 dolara. Istodobno, tečaj dolara spustio se prema jenu na 102,3 jena, jer raste potražnja za valutama koje se smatraju sigurnim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima. Osim na geopolitiku, investitori na deviznim tržištima bit će fokusirani na sastanak guvernera najvećih središnjih banaka u svijetu, koji će se održati od 21. do 23. kolovoza u Jackson Holeu u Wyomingu, u potrazi za novim smjernicama u vezi monetarne i kamatne politike.

 

„Povijesno gledano, trgovanje uoči sastanka u Jackson Holeu uvijek je bilo obilježeno većom volatilnošću“, kaže strateg pri australskom investicijskom društvu IG, Evan Lucas.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetska tržišta, azijske burze