Zdravlje

PREVENCIJA: Osamnaest osoba u Hrvatskoj pod zdravstvenim nadzorom zbog ebole

Ni jedna od osoba koje su pod nadzorom nema simptome te bolesti, kaže glasnogovornik Ministarstva Josip Jagić.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Osamnaest osoba, koje su u Hrvatsku doputovale iz Afrike, pod pojačanim su zdravstvenim nadzorom zbog prevencije ebole, doznaje se u Ministarstvu zdravlja.

 

Ni jedna od osoba koje su pod nadzorom nema simptome te bolesti, kratko je Hini izjavio glasnogovornik Ministarstva Josip Jagić, koji nije precizirao o kakvom obliku zdravstvenog nadzora je riječ. Najavio je da bi s tim u vezi Ministarstvo zdravlja sutra trebalo objaviti priopćenje za javnost.

 

Ministarstvo je prošloga tjedna objavilo da je rizik od zaraze virusom ebole – hemoragijske groznice u Hrvatskoj iznimno nizak te da u Hrvatskoj nije zabilježen nijedan slučaj zaraze tom bolešću.

 

No pojačani nadzor provodi se u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske komisije još od druge polovice travnja zbog izbijanja ebole – hemoragijske groznice u Sierri Leone, Liberiji, Maliju, Gvineji i Nigeriji.

 

Mjere se provode u koordinaciji s Kriznim stožerom Ministarstva zdravlja i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, a prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zakona o sanitarnoj inspekciji, te pripadajućim pravilnicima i protokolima.

 

Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propisuje zdravstveni nadzor nad osobama koje u Hrvatsku dolaze iz država u kojima postoji virusna hemoragijska groznica u trajanju od 21 dana.

 

Svjetska zdravstvena organizacija u petak je priopćila da se broj mrtvih u najvećoj ikad zabilježenoj epidemiji ebole popeo na 1145.

 

U Gvineji je ukupno umrlo 380 ljudi, u Liberiji 413, 348 u Sijera Leoneu i četiri u Nigeriji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MINISTARSTVO ZDRAVLJA, HRVATSKA, EBOLA