Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: U FOKUSU: Optimizma investitora preplavio i azijske burze

Na azijskim burzama najvažniji indeksi danas su porasli, prateći snažan uzlet Wall Streeta.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim burzama najvažniji indeksi danas su porasli, prateći snažan uzlet Wall Streeta, a za porast optimizma investitora zaslužno je ponajviše smanjivanja napetosti oko Ukrajine.

 

Tokijski Nikkei ineks jutros je u plusu 0,9 posto, na 15.460 bodova te je dosegnuo najvišu razinu u zadnja dva tjedna. Istodobno, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih, ojačao je 0,6 posto, i sada je na najvišoj razini od kraja srpnja. Ministri vanjskih poslova Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske tijekom vikenda raspravljali su u Berlinu o prekidu vatre na istoku Ukrajine ili o političkom rješenju situacije, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedjeljak da je postignut 'određeni napredak' tijekom razgovora.

 

„Povjerenje se vratilo jer vidimo snažnu izvedbu na američkom dioničkom tržištu i dobre američke pokazatelje“, ustvrdio je Hikaru Sato, tehnički analitičar pri investicijskom društvu Daiwa Securities. Sva tri ključna američka indeksa u ponedjeljak su nastavila nizati dobitke nakon snažne prošlotjedne izvedbe. Dow Jones indeks ojačao je 1,06 posto, S&P 500 za 0,85 posto, a tehnološki Nasdaq 0,97 posto, premašivši psihološki važnu granicu od 4.500 bodova po prvi put od 31. ožujka 2000. godine. Najviše su ojačale dionice američkih građevinskih kompanija, po objavi rasta indeksa povjerenja građevinara za kolovoz, treći mjesec zaredom. PHLX indeks porastao je u kolovozu 1,4 posto.

 

Ipak investitori i dalje s oprezom prate geopolitička zbivanja u Ukrajini, pogotovo nakon što je objavljeno da su u napadu na konvoj s izbjeglicama iz Luhanska ubijeni na deseci ljudi, među kojima i žene i djeca. Također, investitori za nove smjernice iščekuju sastanak globalnih središnjih bankara, koji će se održati između 21. i 23. kolovoza u Jackson Holeu.

 

Na deviznim tržištima tečaj eura oslabio je 0,1 posto prema dolaru, na 1,3356 dolara, što je i dalje nadomak najniže razine u zadnjih devet mjeseci.

 

No, s rastom apetita investitora za rizik, tečaj jena blago je je oslabio prema dolaru, za 0,1 posto, na 102,62 jena. Jen je blago oslabio i prema euru, pa se njime trguje po 137,05 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetska tržišta, azijske burze, nikkein index