Zdravlje

OBAVIJEST: Ministarstvo: Opasnost od ebole u Hrvatskoj i dalje iznimno niska

Niti jedna od osoba pod nadzorom nije pokazala simptome zaraze ebolom – hemoragijskom groznicom, niti se to očekuje.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Iako je u Hrvatskoj osamnaest osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor zbog prevencije ebole - hemoragijske groznice, u Ministarstvu zdravlja naglašavaju da je rizik od zaraze tim virusom kod nas i dalje iznimno nizak te dosad nije zabilježen nijedan slučaj zaraze.

Niti jedna od osoba pod nadzorom nije pokazala simptome zaraze ebolom – hemoragijskom groznicom, niti se to očekuje. Uobičajenim kontaktom s ljudima koji ne izgledaju bolesno, na javnim mjestima, ne prenosi se virus ebole, ističu u Ministarstvu.

Pod trotjednim pasivnim nadzorom su osobe koje su se vratile iz Sirrea Leonea, Liberije i Gvineje, afričkih zemalja u kojima situacija s ebolom nije pod kontrolom. Postoji puno lanaca prijenosa virusa, puno je oboljelih i umrlih od hemoragijske groznice, doznaje se od Bernarda Kaića iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Napominje da granični sanitarni inspektori provjeravaju tko sve ulazi u državu i ima li potrebe za nadzorom.

Većinom je riječ o našim radnicima, zaposlenima u tim zemljama na naftnim platformama ili u vojsci. Izrazito je mala vjerojatnost da su se zarazili u divljini, imali kontakt s uginulim životinjama ili se skrbili o oboljelima.

Osobe koje su stavljene pod nadzor nemaju nikakva ograničenja u kretanju i nisu u izolaciji. Potrebno je samo da se jave u zdravstvenu ustanovu ako primijete simptome poput povišene tjelesne temperature, povraćanja, proljeva, glavobolje ili grlobolje.

Iz Ministarstva zdravlja ističu da se virus ebole ne prenosi zrakom poput virusa gripe, već izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba, živih ili preminulih, ili životinja poput majmuna, šumskih antilopa i šišmiša. U to je uključen i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do sedam tjedana nakon njihova oporavka.

Zaraženi ljudi, u vrijeme inkubacije (prije pojave znakova bolesti), nisu zarazni za okolinu, jer počinju izlučivati virus tek kada se pojave znakovi bolesti.

Virus ebole jednostavno se uništava sapunom, dezinfekcijskim sredstvima, sunčevim zrakama ili sušenjem, a njime se ne može zaraziti putem predmeta (osim ako su svježe kontaminirani krvlju i tjelesnim tekućinama bolesnika), namirnica (osim mesa zaraženih životinja) ili kupanjem u bazenu.

Ministarstvo podsjeća da se u Hrvatskoj još od druge polovice travnja, zbog izbijanja ebole u Sierri Leone, Liberiji, Maliju, Gvineji i Nigeriji, provodi pojačani nadzor u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske komisije.

Nadzor se provodi u koordinaciji s Kriznim stožerom Ministarstva zdravlja i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, a prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zakona o sanitarnoj inspekciji, te pripadajućim pravilnicima i protokolima.

Te su mjere sukladne onima koje je Svjetska zdravstvena organizacija dala za ostatak svijeta. Ukoliko bude potrebe za provedbom dodatnih mjera, Ministarstvo zdravlja će o tome pravodobno obavijestiti javnost.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ministarstvo zdravlja, ebola