Svijet

UBOJSTVO: Pripadnici Islamske države brutalno pogubili američkog novinara

Foley, koji je izvještavao s Bliskog istoka pet godina, otet je 22. studenoga 2012.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Pripadnici Islamske države objavili su u utorak na internetu video snimku na kojoj je prikazano brutalno pogubljenje američkog novinara Jamesa Foleya, koji je nestao u Siriji prije gotovo dvije godine, a na istoj se snimci vidi još jedan oteti američki novinar čiji život, kako tvrde islamisti, ovisi o sljedećem potezu američkog predsjednika Baracka Obame.

Video naslovljen "Poruka Americi" postavljen je na društvene mreže, a zasad nije moguće neovisno potvrditi njegovu autentičnost.

Foley, koji je izvještavao s Bliskog istoka pet godina, otet je 22. studenoga 2012. Drugi novinar Steven Sotloff, koji je također prikazan na snimci, nestao je na sjeveru Sirije u srpnju 2013. godine.

Na snimci se vidi kako maskirani muškarac izriče prijetnje Sjedinjenim Državama zbog zračnih udara protiv snaga Islamske države, a nakon toga odsjeca glavu osobi u narančastoj odjeći identificiranoj kao Foley, koja kleči pred njim u pustinji.

Na kraju snimke vidi se još jedan muškarac koji je identificiran kao Sotloff.

"Život ovog američkog državljana, Obama, ovisi o tvojoj sljedećoj odluci", kaže na snimci maskirani muškarac na engleskom jeziku s britanskim naglaskom.

Bijela kuća priopćila je da američke obavještajne službe rade na utvrđivanju autentičnosti snimke.

"Ako se pokaže da je video autentičan, mi smo zgroženi brutalnim ubojstvom nedužnog američkog novinara i izražavamo svoju najdublju sućut njegovoj obitelji i prijateljima", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Caitlin Hayden.

Islamska država dosad nije javno pogubila nijednog američkog državljana. Ovaj video postavljen je na internet nakon što su američke snage pokrenule zračne udare u Iraku, prvi puta nakon završetka američke okupacije 2011. godine.

Ekstremistička sunitska skupina Islamska država zauzela je posljednjih mjeseci velike dijelove Sirije i Iraka.

Foley je kao slobodni novinar pokrivao Bliski istok za GlobalPost. Godine 2011. u Libiji je bio otet i držan 45 dana u zatočeništvu snaga odanih bivšem libijskom čelniku Moameru Gadafiju.

Sotloff je, također kao slobodni novinar, izvještavao iz Sirije, Libije i Jemena, a objavljivao je u časopisima Time i Foreign Policy.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ubojstvo, islamska država, novinar, sad