Energetika

INA- MOL: Ivan Vrdoljak: Ne mogu niti smijem komentirati arbitražni postupak

Ministar je rekao da niti ubuduće neće komentirati informacije koje se pojavljuju jer je arbitražni postupak tajni i zatvoren.

Piše: p/h

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas u Varaždinu da "ne želi i ne smije komentirati medijske napise i dezinformacije" u vezi s arbitražnim postupkom u slučaju Ine i MOL-a.

 

Ministar je to rekao odgovarajući na novinarski upit o informaciji iz Jutarnjeg lista da će Arbitražni sud u Ženevi uskoro zabraniti prodaju ili stjecanje dionica Ine hrvatskoj i mađarskoj strani do okončanja tog postupka. Ministar je rekao da niti ubuduće neće komentirati informacije koje se pojavljuju jer je arbitražni postupak tajni i zatvoren. "Arbitražni postupak je ozbiljan proces sa sucima koji su odgovorni, ozbiljni i profesionalni. Mislim da se sve strane u postupku trebaju ponašati profesionalno, pa tako i moja malenkost. Analiza pojedinih novinarskih tekstova je nepotrebna jer u ovom poslu imamo sasvim druge prioritete", istaknuo je Vrdoljak.

 

Na dodatni novinarski upit koliko bi dugo arbitražni postupak mogao trajati, ministar odgovara da je moguće očekivati da će trajati otprilike dvije godine, odnosno da je to nekakav prosjek trajanja takvih postupaka. "To sigurno neće biti proces od deset godina, ali je teško očekivati da će trajati manje od godinu dana", zaključio je ministar.

 

Odgovarajući na novinarsko pitanje oko mogućnosti davanja državljanstva stranim investitorima, rekao je da podržava takvu namjeru. Kaže da imamo puno investitora koji su velike iznose svojih novaca uložili u Hrvatsku i zaposlili naše ljude i ne vidi razloga da im se, nakon sigurnosne provjere koju moraju svih proći, ne ponude putovnice. Ističe da je i ranije bilo slučajeva da su investitori, koji su uložili velike iznose, uz preporuku pojedinih ministara dobili državljanstvo. Mišljenja je da bi na taj način to bio kontrolirani i ozbiljno organiziran proces. Što se tiče najava poreznih promjena, ministar očekuje da će se u nekom volumenu povećati potrošnja, kao i što se moglo zaključati da se potrošnja smanjila kada su povećana porezna opterećenja.

 

"Podržavam svako porezno rasterećenje građana ali treba sačekati prijedlog poreznih izmjena koji se odnosi na gospodarski dio i koji će utjecati na gospodarstvo. Tek nakon ozbiljne analize učinaka na gospodarstvo treba donijeti konačnu odluku i predstaviti je građanima", poručio je Vrdoljak. Na pitanje hoće li se mogući gubitak u proračunu zbog izmjena poreza eventualno nadoknaditi porezom na nekretnine, ministar je odgovorio da je o tome već sve rečeno i da je poznato kada je uvođenje tog poreza moguće. Ministar Vrdoljak je u Varaždinu posjetio Špancirfest te održao konferenciju za novinare na temu subvencioniranog prijevoza srednjoškolaca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

varaždin, ina mol, arbitražni postupak, ivan vrdoljak