Svijet

SLOBODA ZA NOVINARA: Al Jazeera: Oteti američki novinar oslobođen u Siriji

Kidnaperi u Siriji su u nedjelju oslobodili američkog novinara koji je otet u listopadu 2012. nakon napora Katara za njegovo oslobađenje

Piše: PolitikaPlus

Kidnaperi u Siriji su u nedjelju oslobodili američkog novinara koji je otet u listopadu 2012. nakon napora Katara za njegovo oslobađenje, izvijestila je televizija Al Jazeera, javile su agencije.

 

Televizija sa sjedištem u Kataru navela je da je riječ o novinaru Peteru Theu Curtisu, te rekla da je on predan predstavniku Ujedinjenih naroda, navodi agencija Reuters. Peter Theo Curtis je otet u Antakyji u Turskoj i pojavio se na video snimci 30. lipnja pročitavši pripremljen tekst u kojem kaže da je novinar iz Bostona, navodi agencija dpa.

 

Navodno je nastojao ući u Siriju kako bi podučavao engleski.

 

Njegovo oslobađanje dolazi samo nekoliko dana nakon što su drugom otetom američkom novinaru Jamesu Foleyu islamistički militanti odrubili glavu. Foley je otet u Siriji u studenom 2012.

 

Međunarodna organizacija za slobodu medija Reporteri bez granica objavila je da su tri strana novinara još uvijek taoci u Siriji, zajedno s nekih 50 sirijskih novinara, bilo u rukama naoružanih skupina ili režima predsjednika Bashara al-Assada.

 

Odbor za zaštitu novinara iz New Yorka kaže da je više od 80 novinara oteto u Siriji, a da je oko 20 lokalnih ili stranih novinara trenutno nestalih u Siriji. Mnoge od njih, kako se vjeruje, drži militantna Islamska država.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

katar, sirija, novinar, sad