A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hep-132.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HEP: Transformacijom do ušteda od ukupno 500 milijuna kuna | Politika+
Energetika

PROCES: HEP: Transformacijom do ušteda od ukupno 500 milijuna kuna

Ciljani potencijal ušteda između 400 i 500 milijuna kuna realizirat će se kroz optimizaciju upravljivih troškova.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska elektroprivreda (HEP) dovršila je prvu fazu procesa operativne i strateške transformacije u kojoj su identificirane mjere i potencijali HEP-a za uštede koje se na godišnjoj razini procjenjuju u iznosu od 400 do 500 milijuna kuna, doznaje se u HEP-u.

Ciljani potencijal ušteda između 400 i 500 milijuna kuna realizirat će se kroz optimizaciju upravljivih troškova i to kroz 50-ak različitih mjera koje se trenutno razrađuju i pripremaju za implementaciju, a koje se prvenstveno odnose na optimizaciju proizvodnih i potpornih aktivnosti te toplinarstva, kažu u HEP-u.

Proces transformacije, koji ima tri faze, provodi konzultantska tvrtka Price WaterhouseCoopers, a započeo je krajem svibnja.

Trenutno je u tijeku druga faza, koja obuhvaća razradu mjera koje treba provesti, i koja bi trebala biti dovršena do sredine listopada. Nakon toga slijedi treća faza provedbe i implementacije mjera koja bi trebala trajati deset mjeseci.

Kako kažu u HEP-u, mjere se odnose na unaprjeđenje poslovnih procesa i upravljanja proizvodnim pogonima, uspostavljanje nove organizacije rada i poslovnih procesa u području proizvodnje i održavanja elektrana, minimizaciju postojećeg dupliranja aktivnosti i odgovornosti u određenim funkcijama, kao i ciljane investicije u mrežu i IT podršku.

Što se tiče planiranih ušteda, u HEP-u kažu kako se dio odnosi na optimizaciju proizvodnje, kako mogućnosti za optimizaciju ima i u toplinarstvu koje je, najviše zbog strogih regulatornih okvira, nagomilalo gubitke od oko dvije milijarde kuna, a radi se i na optimizaciji administracije.

Mjere optimizacije predviđaju i smanjenje broja zaposlenih, ali bit će i zapošljavanja u nekim segmentima, pojasnili su u HEP-u.

U planu je i reorganizacija distribucije, no to će ići u zasebnom procesu.

Naime, intenzivno se radi i na reorganizaciji HEP-ovih društava i sektora s ciljem povećanja fleksibilnosti upravljanja te jačanju svih tržišnih funkcija organizacije. Cilj je očuvati snažnu poziciju na domaćem tržištu i pripremiti se za fokusirani iskorak na regionalna tržišta, kažu u HEP-u u kojem ne žele detaljno govoriti o mjerama dok ne budu dodatno razrađene u drugoj fazi transformacije i interno predstavljene unutar Grupe.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

uštede, hep