Zagreb

NE PROPUSTITE: Međunarodna noć šišmiša u Parku prirode Medvednica i ZOO-u

Posjetitelje parka očekuje besplatan ulaz u špilju Veternicu i njen obilazak svaki puni sat, različite radionice za djecu na temu šišmiša i "Šišmiš učionica".

Piše: PolitikaPlus/Hina

Međunarodna noć šišmiša u subotu će se obilježiti u Parku prirode Medvednica i u zagrebačkom Zoološkom vrtu.

Ravnateljica Parka prirode Medvednica Snježana Malić - Limari pozvala je građane da sa svojim najmlađima dođu u park od 10 do 15 sati i s njima obilježe 18. po redu Međunarodnu noć šišmiša, dan posvećen otkrivanju tih fascinantnih noćnih bića. "Ovi ljubitelji tame, slabo poznati i prepoznati, posvuda su vrlo ugroženi, a značajni su nam pokazatelji kvalitete prirode i okoliša", ističe Malić - Limari.

Najavila je da posjetitelje parka očekuje besplatan ulaz u špilju Veternicu i njen obilazak svaki puni sat, različite radionice za djecu na temu šišmiša i "Šišmiš učionica". Prvi ulazak u špilju bit će u 10 sati, a posljednji u 15 sati. Obilazak špilje traje oko 50 minuta.

Međunarodna noć šišmiša obilježit će se u subotu i u zagrebačkom Zoološkom vrtu. Pod krilaticom "Nije lako živjeti naopako" posjetitelji će se od 18 do 22 sata moći upoznati s važnošću zaštite šišmiša i bogatom populacijom tih životinja u Hrvatskoj. Za djecu do 7 godina ulaz na Noć šišmiša u ZOO bit će slobodan.

Posjetitelji će se pod stručnim vodstvom moći uključiti u potragu za divljim šišmišima te svladati osnove špiljarskog penjanja. U zagrebačkom ZOO-u bit će organizirane i mnogobrojne edukativne radionice, izložbe, projekcije te igraonice, a posjetiteljima koji se "zaljube u netopire" bit će omogućeno njihovo posvajanje.

Noć šišmiša svake se godine organizira u više od 30 zemalja Europe i svijeta koje su potpisale Sporazum o zaštiti populacija šišmiša. Na svijetu živi čak 1150 vrsta šišmiša, a trenutno ih je zbog uništavanja njihovih staništa ugroženo gotovo 180. U Hrvatskoj živi 35 vrsta i sve su zakonom zaštićene.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŠIŠMIŠI, ZOO, MEDVEDNICA