Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Očekuje se mirno trgovanje, kao i jučer

U nedostatku važnijih vijesti, i danas očekujem slično trgovanje kao i jučer. Ostaje za vidjeti hoće li Crobexi stagnirati s pozitivnim li negativnim predznakom.

Piše: PolitikaPlus/hina

U nedostatku poticajnih vijesti, na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje mirno trgovanje, slično jučerašnjem, a ostaje za vidjeti hoće li Crobexi stagnirati s pozitivnim ili negativnim predznakom.

 

Svih sedam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks ojačao je jučer 0,32 posto, na 1.852 boda, a Crobex10 za 0,37 posto, na 1.045 bodova. Oba indeksa prekinula su tako trodnevni negativni niz. Redovni promet dionicama dosegnuo je 9,4 milijuna kuna, što je otprilike 800.000 manje nego dan ranije. Znatniji pozitivni doprinos jačanju Crobexa dale su dionice Atlantic grupe, koje su ojačale 1,85 posto, na 991 kunu, te Podravke, za 1,05 posto, na 321 kunu. Dionicom HUP-a Zagreb ostvaren je promet od 2,92 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,79 poto, na 1.795 kuna. Dionicom HT-a, pak, ostvareno je 715.000 kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,13 posto, na 152 kune.

 

„Nakon tri dana klizanja, Crobexi su jučer blago ojačali, u općenito mirnom trgovanju, i uz relativno slabu likvidnost. U nedostatku važnijih vijesti, i danas očekujem slično trgovanje kao i jučer. Ostaje za vidjeti hoće li Crobexi stagnirati s pozitivnim li negativnim predznakom“, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos. Od burzovnih vijesti, dionicom Jadranskog naftovoda od danas se trguje bez prava sudjelovanja na isplatu dividende od 55 kuna po dionici, a pozornost ulagača moglo bi privući i izvješće Državnog zavoda za statistiku o prometu u trgovini na malo u srpnju.

 

S inozemnih burzi, pak, pristižu mješoviti signali. Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine, što je ponajviše posljedica pada cijena dionica u energetskom sektoru zbog pada cijena nafte. Dow Jones indeks oslabio je 0,18 posto, na 17.067 bodova, a S&P 500 0,05 posto, na 2.002 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,39 posto, na 4.598 bodova. No, na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, dok se tečaj dolara kreće nadomak najviše razine prema košarici valuta u zadnjih 14 mjeseci. Investitore su ohrabrili najnoviji pokazatelji iz SAD-a, prije svega indeks industrijske aktivnosti koji izrađuje Institut za upravljanje nabavom, a koji je u kolovozu dosegnuo 59 bodova, najvišu razinu od ožujka 2011.

 

„Na inozemnim burzama investitori iščekuju zaključke sa zasjedanja Europske središnje banke i Bank of England u četvrtak, a prate i geopolitičku situaciju u Ukrajini“, zaključuje Rinkovec.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, burza, crobexi, dionice