Mojbiz

BROJKE: Gospodarstvo eurozone je stagniralo, u EU rast od 0,2 posto

Bruto domaći proizvod (BDP) u 18-članoj eurozoni ostao je tako nepromijenjen u odnosu na prethodno tromjesečje, dok je na godišnjoj razini porastao 0,7 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Gospodarstvo eurozone u drugom je tromjesečju stagniralo u usporedbi s tromjesečjem ranije pod utjecajem smanjenih ulaganja i zaliha a unatoč jačanju potrošnje kućanstava i pozitivnom doprinosu trgovine, potvrdile su danas druge procjene Eurostata.

Bruto domaći proizvod (BDP) u 18-članoj eurozoni ostao je tako nepromijenjen u odnosu na prethodno tromjesečje, dok je na godišnjoj razini porastao 0,7 posto.

Pad zaliha u eurozoni umanjio je za 0,2 postotna boda stopu rasta BDP-a, anulirajući pozitivan doprinos potrošnje kućanstava. Smanjene investicije srezale su za 0,1 postotni bod ukupnu stopu rasta i time poništile pozitivni doprinos trgovine, pokazalo je izvješće.

Eurostat je također potvrdio prve procjene o bruto domaćem proizvodu (BDP) Europske unije u cjelini. U drugom je tromjesečju on uvećan za 0,2 posto prema prethodnom tromjesečju i za 1,2 posto na godišnjoj razini.

Pozitivan doprinos ukupnom BDP-u EU-a dala je potrošnja kućanstava, od 0,2 postotna boda, dok je utjecaj investicija i trgovine bio neutralan. Blagi negativni doprinos zabilježen je u segmentu zaliha, pokazuje izvješće Eurostata.

Statistički ured napominje kako je najnovije izvješće s podacima o BDP-u posljednje koje se temelji na važećoj metodologiji ESA95. Prve procjene BDP-a Europske unije i eurozone bazirane na novoj metodologiji izračuna ESA 2010 najavljene su za sredinu listopada.

U Eurostatu podsjećaju da će glavne metodološke promjene biti te što će se izdaci za istraživanja i razvoj, te za vojnu opremu ubuduće priznavati kao investicija a ne više kao intermedijarna potrošnja. Očekuje se da će to povećati razinu BDP-a za oko dva odnosno za oko 0,l posto, navodi se u priopćenju.

Iduće redovno priopćenje o europskom BDP-u - prve procjene za treće tromjesečje - bit će prvo izvješće utemeljeno na metodologiji ESA 2010 a najavljeno je za 14. studenoga.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gospodarstvo, eu, eurozona, bdp