Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijski ulagači još uvijek oprezni, euro ispod 1,29 dolara

Rast tokijskog Nikkei indeksa ponajviše se zahvaljuje slabljenju jena prema dolaru, zbog čega su osjetno porasle cijene dionica japanskih izvoznika.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu, dok je tečaj eura, po prvi puta nakon 14 mjeseci, zaronio ispod razine od 1,29 dolara.

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru i Australiji porasle između 0,1 i 0,4 posto. U Hong Kongu i Južnoj Koreji danas se zbog blagdana ne radi, dok su na ostalim azijskim tržištima cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,1 posto, oslabivši četvrti dan zaredom.

 

Rast tokijskog Nikkei indeksa ponajviše se zahvaljuje slabljenju jena prema dolaru, zbog čega su osjetno porasle cijene dionica japanskih izvoznika. Naime, zbog slabljenja jena, njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju konkurentniji.

 

No, na ostalim su tržištima ulagači oprezni zbog jučerašnjeg pada S&P 500 indeksa na Wall Streetu s rekordne razine. Najviše su pritom pojeftinile dionice energetskih kompanija zbog pada cijena nafte na svjetskim tržištima za otprilike 0,7 posto, na najnižu razinu od svibnja prošle godine. A pritisak na cijene nafte posljedica je jačanja dolara i strahovanja ulagača od slabljenja potražnje, s obzirom na slabost nekih od najvećih svjetskih gospodarstava. Dolar je na valutnim tržištima naglo ojačao zahvaljujući špekulacijama da bi američka središnja banka Fed mogla povećati ključne kamatne stope bržim tempom nego što ulagači očekuju.

 

Zbog toga je jutros tečaj eura zaronio na samo 1,2867 dolara, novu najnižu razinu u 14 mjeseci, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,2940 dolara. Američka je valuta ojačala i u odnosu na japansku, pa je cijena dolara skočila s jučerašnjih 105,10 na 106,34 jena, najvišu razinu u šest godina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dollar, azijska tržišta, jen