Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Očekuje se stagnacija Crobexa i solidan promet

Crobex indeksi Zagrebačke burze jučer su blago porasli, treći dan zaredom, uz nešto veći obujam trgovanja, a slično trgovanje moglo bi se nastaviti i danas.

Piše: PolitikaPlus/hina

Crobex indeksi Zagrebačke burze jučer su blago porasli, treći dan zaredom, uz nešto veći obujam trgovanja, a slično trgovanje moglo bi se nastaviti i danas.

 

Svih sedam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks porastao je jučer 0,23 posto na 1.855 bodova, a Crobex10 za 0,59 posto, na 1.058 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je oko 15 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego dan ranije. „Jučer je nastavljen rast dioničkih indeksa treći dan zaredom, uz solidan promet, pri čemu je sa četiri izdanja ostvaren milijunski promet“, kaže Jozo Leko, broker u Societe Generale Splitskoj banci, koji i danas na domaćem tržištu očekuje slično trgovanje.

 

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od 3,53 milijuna kuna, uz rast cijene od 0,88 posto na 157,06 kuna, što je njezina najviša razina od 29. travnja kada je na zatvaranju iznosila 160,8 kuna. Slijedi dionica AD Plastika, s rastom cijene od 1,93 posto, na 132 kune, i prometom od 2,14 milijuna kuna.

 

Dionicom Valamar Adria Holdinga ostvaren je promet od 2,02 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 1,97 posto, na 233,5 kuna. Milijunski promet ostvaren je i povlaštenom dionicom Adrisa, uz rast cijene za 3,45 posto, na 314,5 kuna. Među likvidnijih izdanja kao dobitnica dana ističe se dionica Ilirije, s rastom cijene od 8,11 posto, dok je gubitnica bila dionica HUP Zagreb, s padom cijene od 5,31 posto.

 

I na svjetskim se burzama posljednjih dana trguje oprezno.

 

„Na europskim tržišta uglavnom je jučer prevladavalo negativno raspoloženje, pa je većina dioničkih indeksa blago korigirana. Iako je njihov pad bio minimalan, ipak četvrti uzastopni trgovinski dan dionički indeksi bilježe minuse. Posljedica je to nestabilnosti povezane sa zbivanjima u Ukrajini i mogućeg nametanja novih sankcija Rusiji“, navodi Leko. Kako dodaje, rastuća nesigurnost u svezi ishoda referenduma o nezavisnosti u Škotskoj dodatno je oneraspoložila ulagače.

 

Osim jučerašnjeg minimalnog rasta londonskog FTSE indeksa od 0,02 posto na 6.830 bodova, ostali indeksi su oslabili, pri čemu njemački DAX 0,11 posto, na 9.700 bodova, a francuski CAC indeks za 0,04 posto, na 4.451 bodova. A nakon nekoliko dana pada, najznačajniji američki dionički indeksi jučer su porasli. Najviše je porastao tehnološki Nasdaq indeks, za 0,75 posto, dok je S&P 500 ojačao 0,36 posto, a Dow Jones 0,32 posto.

 

„Američki tehnološki sektor bio je pod povećanim interesom ulagača uslijed snažnog rasta cijene dionice Applea, koja je nadoknadila minuse od prethodnoga dana. Fokus ulagača je sa očekivanja odluke Feda o kamatnim stopama prebačen na snagu oporavka gospodarstva zbog kojeg će se razmatrati promjene ključnih kamatnih stopa“, istaknuo je Leko.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crobexi, industrija, investicije, fondovi, dionice, zagrebačka burza